Kritik

Chthe’ilist – Le Dernier Crépuscule

2016’nın en iyi death metal albümlerinden biri olan “Le Dernier Crépuscule” aslında alışılageldik bir death metal içermiyor. İki grubu da dinlemiş olanların direkt olarak aklında canlanacak DEMILICH benzerliğini bir kenara bırakırsak CHTHE’ILIST’in bu türü en azından günümüzde artık pek bir grubun cesaret edemediği sularda icra ettiği için bile bir takdiri hak ettiğini söyleyebiliriz. Grup, teknikalitesi ve inanılmaz yoğunluğu ile döneminin en önemli gruplarından biri olan; fakat dinlenilmesinin müthiş güçlüğü yüzünden hak ettiği derecede adı bilinmeyen DEMILICH’in doğru yaptığı birçok şeyi alıp, günümüz death metalinin evrildiği formdan birtakım eklemeler yapıp ortaya, çok da yenilikçi olmasa da, kendi formülünü çıkartmış.

Albüm ile aynı isimde (“Son Alacakaranlık”) bir enstrümantalla açılan “Le Dernier Crépuscule”, normalde black metal albümlerde görmeye daha alışık olduğumuz türden bir “mağara atmosferi” ile karşılıyor bizi. Adeta nem kokusunu burnumuza getiren bir yoğunluk barındıran bu atmosfer, vokallerin de derinden, gırtlaktan ve boğuk icrasıyla birleşinde grubun yaratmak istediği o doğaüstülük duygusunu dinleyicinin iliklerine zerk etmeyi başarıyor.

Elbette ki bu atmosferin death metalde daha önce kullanılmadığını söylemek mümkün değil. Yine sözün dönüp dolaşacağı yer DEMILICH ve özellikle başyapıtları “Nespithe” olacak. İlk paragrafta belirttiğim gibi CHTHE’ILIST’i ilk duyduğunuz anda kulağınıza çarpacak şey daha önce DEMILICH dinlediyseniz aralarındaki benzerlik olacak. CHTHE’ILIST’in farklı yaptığı şeylerden en önemlisi, yukarıda değindiğim vokal biçimi. DEMILICH’in fazla gutturalliği burada kendini göstermiyor; ne kadar derin olursa olsun brutal vokal kendini farklı kılmayı başarıyor. Diğer en büyük farklılık ise gitar sololarında gizli. Günümüz death metalinde pek de nadir olmayan bir şekilde rastladığımız neoklasik etkili “shred” soloları “Le Dernier Crépuscule”ün beklenmedik cevherlerinden. Bazıları şaşırtıcı derecede akılda kalan rifler ise iyi bir death metal albümünden beklentileri fazlasıyla karşılayacak düzeyde. Grubun bu riflerin arasına sıkıştırdığı diskordant melodiler ise bence gitar kullanımını ilginç kılan esas faktör.

Kanada’nın Quebec bölgesi orijinli grup şarkı sözlerinde İngilizceyi tercih etmiş. Müziklerinin verdiği hava bir şekilde THE GREAT OLD ONES’ın black metal ile yarattığı atmosferle bir şekilde dik kesişiyor gibi bir hissiyat yaratıyor bende; çok farklı noktalardan başlayıp çok farklı yaklaşımlarla benzer bir yere varıyorlar. THE GREAT OLD ONES’daki bilinçli buram buram Lovecraft kokusu burada da bir şekilde kendini gösteriyor. İlginç bir şekilde ise grup bu karanlık hislerin içinde şarkı sözlerinde Lovecraftian temaları değil; Nintendo’nun efsanevi video oyunu serisi The Legend of Zelda’yı işliyor. Epeyce değişik bir tercih olduğu kesin.

“Le Dernier Crépuscule” piyasaya sürüldüğünden beri CHTHE’ILIST’ın en çok eleştiri aldığı konu, ilhamını çok ön planda tutup adeta bir tapınma grubu olarak görülmesi. Bu ithamlar çok fazla yersiz olmamakla birlikte, bence göz önüne alınması gereken birkaç faktör var. Öncelikle, DEMILICH taklit edilmesi, hele ki iyi taklit edilmesi hiç kolay bir grup değil; dolayısıyla onların çizdiği yoldan giden fazla grup yok, bırakın fazla iyi grubu. Diğeri ise, CHTHE’ILIST’in kendini farklılaştırmak için yeterince yenilik getirip getirmediği tartışılabilir olsa da, ortada çok iyi bir müzik olduğu. Daha önce de başka yazılarımda değindiğim üzere iyi bir grubun iyi bir müzik yapmak için masaya çok orijinal fikirlerle gelmesi gerektiğini düşünenlerden değilim. İnovatif olmadan da ortaya gayet kaliteli bir eser çıkabileceği konusunda içimde bir şüphe yok ve “Le Dernier Crépuscule” de bunun kanıtlarından bir tanesi.

Genelde black metal gruplarıyla tanıdığımız Quebec’ten CHTHE’ILIST gibi bir grup çıkması benim için güzel bir sürpriz. Yukarıda sebepleriyle anlatmaya çalıştığım gibi çok orijinal olmasa da çok iyi bir albümle karşımıza çıkıyorlar ve düşünceme göre bu fazlasıyla yeterli. Günümüzün jenerik death metal gruplarından sıyrılıp kendilerini göstermeyi teknik olup da bu tekniği asla göze sokmamaları ve yarattıkları o yapış yapış nemli mağara atmosferiyle başarıyor CHTHE’ILIST. Başladığım gibi bitirecek olursam, “Le Dernier Crépuscule” çıktığı yılın en iyi death metal albümlerinden biri ve bu gelecek vaadeden grubu takibe almak için başlı başına çok iyi bir sebep.

90/100

le-dernier-crepuscule-cover

Yazıyı/albümü değerlendirmek için:

Average rating 0 / 5. 0

Siteye destek olmak için aşağıdaki düğmeye tıklayıp Patreona göz atabilirsiniz👇
Become a patron at Patreon!

Ertuğrul Bircan Çopur

Doydum ama aç gözlülükten yiyorum.

0 thoughts on “Chthe’ilist – Le Dernier Crépuscule

  • gitaristleri phil tougas’ı pek kıskanmaktayım. aynı yıl içerisinde first fragment ve zealotry’ninkilerle birlikte 3 devasa albümde bulunmak her baba yiğidin harcı değil

    Yanıtla

Bir Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.