Àrsaidh – Roots
Kelt dilinde antik anlamına gelen Àrsaidh, İskoçyalı Andy Marshall’ın 2012 yılında hayata geçirdiği, ülkesinin zengin kültüründen, tarihinden ve geçmişinden pek çok unsuru bünyesinde barındıran bir folk/black metal oluşumu. Tabii black metal deyince sitedeki diğer yüzlerce black metal albümünü göz önünde bulunduracak birtakım arkadaşlar hemen konuyu kapatmaya yeltendiler şu anda fakat Àrsaidh doğayı seven, yeşili koruyan, köpeğini gezdirmeye çıkardığında hayvanın dışkısını eline tersten geçirdiği bir poşet yardımıyla derhal oradan kaldıran medeni ve diğer birçok türle harmanlanmış melez bir black metal yapıyor. O yüzden geri gelin buraya derhal. Kaçma bak, lan gel diyorum.
Telaffuz sırasında yaşanan sıkıntılar sebebiyle Andy grubun ismini SAOR olarak değiştirdi ve muhtemelen şimdi de bazılarınız bir anda bu kapağı, albüm adını nereden hatırladığını çıkarıverdi. Hem Roots albümü Àrsaidh ismi altında çıktığı için hem de yazının sonlarına doğru Saor’u kesin dinleyin diyerek kendimce muziplik yapacağım için başlığa Àrsaidh yazmayı uygun gördüm. Bak şimdiden uyarıyorum.
Birkaç farklı projede hemen hemen aynı folk etkilere sahip müzikler icra eden Andy Marshall, Askival‘de yine benzer bir folk/black metal karışımı sunmuş, Eternity albümüyle de belli bir çizgiyi yakalamıştı. Lakin Falloch‘da biraz daha post-rock sulara dalmış ve ne yazık ki bir hayli su yutmuştu. Son projesi Àrsaidh ise benim bildiğim kadarıyla Andy Marshall kardeşimin en olgun, oturaklı işlerine imza attığı son yuvası. Zira Roots, çıktığı günden bu yana hala ara ara açıp keyifle dinlediğim, harika bir albüm.
Roots, İskoçya’nın dağlarına, taşlarına, kara yaslarına yapılan elli dakikalık bir yolculuk. İki dakikalık geçiş bölümünü saymazsak şarkıların her biri yaklaşık on beş dakika civarında. Evet.
Dinlerken müziğin yapıldığı coğrafyayı, icra eden insanın kültürünü, geçmişini, birikimini bu kadar net bir şekilde hissettiğim pek fazla albüm olduğunu sanmıyorum. İşin gerçeği şarkı süreleri başta gözünü korkutuyor insanın, bunu itiraf etmek gerek. Üstelik işin içinde oldukça fazla atmosfer kaçamakları olacağını bildiğim için ilk düşüncem şarkıların her birinin en az dört-beş dakika müzikten bağımsız, albüme ruhani bir boyut kazandıracağı düşünülen sesler içereceği, benim de bu kısımları dinlerken sıkıntıdan kendimi jiletleyeceğim yönündeydi. Halbuki hiç öyle olmadı. İyi ki de olmadı.
Niçin kendimi doğramadım? Çünkü Roots, kendi türü içerisinde sıklıkla görülebilecek örneklerinde olduğu gibi, sunacağı iki-üç güzel melodiyi arka arkaya sıralayıp, işin kalanını dağa taşa, uçan kuşa havale etmiyor. Her şarkının çok güzel birer giriş, gelişme ve sonuç bölümü var. Bunun neresi takdire şayan diye düşünüyor olabilirsiniz ama bu kulaklar neler işitti a dostlar.
Bir de şarkıların ana melodilerinin çalındığı enstrüman şarkıdan şarkıya farklılık gösteriyor. Örneğin bir şarkıda üflemeli çalgılar ön plandayken bir diğerinde yaylılar, bir başkasında (zaten başka da şarkı yok ahah) elektro gitar öne çıkıyor. Arka planda her daim varlığını sürdüren, şarkıyı var eden ana unsurlara çok iyi bir arka fon oluşturan, sahneyi hazır eden bir klavye kullanımı sahneyi hazırlıyor. Bu sahnenin üzerinde de örneğin Carved In Stone‘un sonundaki flüt melodisi gibi akılda kalıcı, doğal, huzurlu bir melodi solo performansla yardırmaya başlayınca Àrsaidh’in neler başarabileceği net bir şekilde ortaya çıkıyor.
Diğer birçok doğa aşığı black metal albümündeki gibi, Roots özelinde de hüzün/huzur kırması bir duygu hakim. Hem şarkı sözleri hem de melodiler gerçekten de geçmişe, doğaya, atalara ve onların yöntemlerine duyulan özlemi dinleyiciye fazlasıyla geçirmeyi başarıyor.
Àrsaidh-Roots son yıllarda bu tür içerisinde dinlediğim en güzel albümlerden bir tanesi ve yeniden bir hatırlayalım istedim. Uzun süredir fazlasıyla canımı sıkan DRUDKH’un o güzel zamanlarını anımsatan, tempolu ve mahzun bir şeyler dinlemek istiyorsanız mutlaka Saor’u takip edin, gerçekten çok iyi bir proje. Bu albüm sararsa 2016 yılında çıkan Guardians albümüne de bir göz atmak isteyebilirsiniz.
Yeni albüm için favori plak şirketlerimden olan Avantgarde Music ile anlaştılar, 2019 başlarında yayınlayacaklarmış. Baya iyi haber bence.
Saor’un müziğine gidebilecek en iyi vokal tarzı da budur. Böyle müthiş işlerin içine tiz tonlarda vokal ekleyip bütün yapıtın ağzına -çok affedersiniz- sıçan da bol.
Bilmiyorum, ben Andy Marshall’ın kendi müziğine olabilecek en iyi vokali kaydettiğini düşünüyorum.
Ayrıca Roots’un sonundaki flüt nedir öyle…
Geri bildirim: Fuath – II – Metalperver