Kritik

Yerli Pazarı: Tagrath – Nihilistic Catharsis

Merhaba.

Son dönemde yeniden hareketlenmeye başlayan İzmir sahnesinin yerli piyasaya kattığı son gruplardan biri olan Tagraht, aslında kökleri 1997 yılına kadar uzanan, eski bir isim. 2017’de yeniden birleşip geçtiğimiz Mayıs ayında, üç şarkıdan oluşan bir EP yayımlayarak geri dönüşlerini kutlamışlar.

Tagraht’ın net bir black metal anlayışı var ve İskandinav (İsveç) black metalinin en eski günlerine öykünen bu saf anlayış, suratta patlayan vurucu bir müziğe yol açıyor. Black metalin kontrolsüz, ne yapacağı bilinmez ve patlayıcı halini müziklerine iyi yansıttıkları bir gerçek. Özellikle vokalist Altarhan insanı direkt 90’lara götürüyor. Bana MARDUK‘un Those of the Unlight ve Opus Nocturne albümlerinde mikrofonda olan Jocke Göthberg’i anımsatan performansıyla EP’nin en güçlü tarafı kesinlikle Altarhan. Ayrıca tam kararındaki reverb de performansını öne taşıyor.

Davul tonları, rif yapıları ve The Chains of Exile‘da olduğu gibi blast-beat ritmi bir anda kesip d-beat kafalarına geçmeler falan öyle 90’lar Marduk hareketler ki iki tur çevirince gönlüme girdi zaten Tagraht. Cosmic Disharmony‘nin ortasında bir ara Sulphur Souls dinliyormuş gibi hissettim kendimi. Zaten tüm EP, ilk dönem Marduk’una selam duruyor bana kalırsa. Tabii kişisel zevklerimle çok uyumlu olduğundan canıma minnet ama özgünlük ve yaratıcılık konusunda fazlasıyla eleştiriledebilir bu haliyle.

Nihilistic Catharsis net besteleri, harika vokal performansı ve buram buram 90’lar hissiyle öne çıkan, iyi bir EP. Belli ki grup belirli bir döneme ait keskin bir tını yakalamak istemiş ve hem enstrüman kullanımı hem de prodüksiyon açısından bunu yakalamayı başarmış. Bunun bir tesadüf olduğunu düşünmüyorum açıkçası ama bu kadar konuya hakim müzisyenlerden bir tık fazlasını da bekliyorum. Bu kararda bir albüm bile birçoğumuzun aklını almaya yetecek belki ama umarım biraz daha üzerine koyarak, biraz daha Tagraht olmayı başararak gelirler de biz de yerli piyasanın tozunu alan şöyle canavar bir black metal grubuna daha kavuşmuş oluruz. Heyecanla takipteyim, bol şans!

P.S.: Dilerseniz $1 gibi gayet makul ve sembolik bir rakama bu EP’yi Bandcamp’ten satın alıp grubun motivasyonunu daha da yükseltebilirsiniz.

BANDCAMP

Yazıyı/albümü değerlendirmek için:

Average rating 0 / 5. 0

Siteye destek olmak için aşağıdaki düğmeye tıklayıp Patreona göz atabilirsiniz👇
Become a patron at Patreon!

Korhan Tok

Üniversiteden sonra metali bırakmadım.

Bir Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.