Yayla – Pas.to.rale
Muhammed İzmirlioğlu
Merhaba arkadaşlar, bugün ülkemizin güzide köşesi Adana’dan olup, Londra’da müzik icra eden Yayla ile bu sene yayımladığı yeni albümü “Pas.to.rale” konuğumuz. Tek kişilik bir müzik projesi olan Yayla’nın yaratıcısı Emir Toğrul’dan biraz bahsedeyim. Londra’da yaşayan ve film yapımcılığı yapan Emir aynı zamanda Merdumgiriz Records’u işletiyor. Çeşitli projelerinin içeriği yüzünden plak şirketinin adı birçok skandala karıştı, bandcamp’den atılan ilk grup oldu ve mahkemelik oldu.
Kahramanımız Emir beş sene süren albüm yazım aşamasına Kanada’da başlar. Bir kere intihar girişimi ve bir kere de akıl hastanesine kaldırılması söz konusu olan bu beş sene içerisinde Londra’ya taşınır. Bu süreçte diğer projeleriyle 17 (on yedi) albüm, kendi plak şirketiyle 20 küsür farklı sanatçının albümlerini yayımladığını da buraya yazmamda fayda var.
Hissettirdikleriyle ilgili sayfalarca yazılabilecek olan bu kıymetli albüm için duygularımı anlatmadan önce içeriğinden bahsedeceğim. Atmospheric black olarak tanımlayabileceğimiz eser 56 dakikadan oluşuyor ve 5 Şubat 2017’de yayımlandı. Kayıtlar bize anlatılmak istenene hizmet olarak adeta küflendirilmiş (iyi anlamda). Bu suretle 56 dakika boyunca kasvet, yoksunluk ve içine kapanıklık hakim. Albüm içerisindeki klavyeler, çanlar gibi diğer ögeler de tam yerinde ve yeterince kullanılmış. Vokal kullanımları da bu ayarındalığa dahil. Bateri kullanımları gerçekten ilginç ve farklı; hele ki bazı kısımlarda öyle bir kullanılmış ki o sakinliğin içinde yıkılan bir kaleden dökülen surları ve düşen kaya parçalarını anımsatıyor ya da bilemiyorum bana öyle geliyor da olabilir, gerçekten inanılır gibi değil bazı kısımlar. “Pas.to.rale” bizi asla alışıldık hareketlere maruz bırakmıyor ve muhteşem bir giz yaratıyor.
Bilenler ve bilmeyenler için Yayla ilk albümünden bu zamana güzel işler yapıyordu ve “Pas.to.rale” ile bu olayı zirveye taşımış durumda. Tamamen içten ve samimi bir iş söz konusu, anlatılmak istenenin anlaşılabilirliği ve öncekilere kıyasla eklenen materyaller de albümde çok üst düzeyde. Muhteşem bir atmosfer ve çok özel melodiler mevcut. Tarzda mevcut hareketler bir yana “Pas.to.rale”de bol tekrarın sıkıcılığına düşülmüyor, olması gerektiği kadar tekrar mevcut ve bu bunaltıcı değil, tam tersine sizi albüme hapsedici bir etki gösteriyor. Komplike hareketler beklemeyin; doğallık, soyutluk ve karanlık var…
“Pas.to.rale” dinlendiğinde yapanının içindeki bütün o dingin fırtınaları bize aktarıyor. İlk parçanın açılışıyla yaşam ve ölümün herhangi bir şey ifade etmediği, herhangi bir umudun ve yarınların olmadığı bir albüme hoş geldiniz diyor adeta. Tamamen bir iç dünyadan ibaret olan “Pas.to.rale”de kimi zaman karşılaştığımız sakinlik ve yöresel dokunuşlar bize Namrun’daki yıkılmış kaleleri ve harika albüm kapağındaki manzaraları anımsatıyor, bazen ise çalkantılı sularda karanlık dalışlara çıkartıyor ve bizi tekinsizlikle başbaşa bırakıyor. İçerisinde dünyadan kendini soyutlamışlığı dolu dolu yaşayacağınız “Pas.to.rale”de hissettirilen çaresizlikler ve iç mücadeleler albümü dinledikçe daha da lezzetleniyor ve dinleyeni kendi içine çeken bir etki yaratıyor.
İçine kapanık dünyasında oluşturduğu hüznün notalara aktarımı ile oluşturulan “Pas.to.rale”de bu soyutlanma sağlanırken hem içindeki o depresif şiddeti yaşatıyor hem de karanlık gökyüzünün altında bizi acı ve hüzünle yanlız başına yol almaya terk ediyor. Bir başına olmak, bir başına bırakılmak ve bundan bir anlamda memnun olmak albüm boyunca muhteşem anlatılıyor. Albümün adı verilirken “Pastoral” yani tabiat ve bir takım dünya güzelliklerine, yani güzel ve uyumlu olana ironi olarak verilmiş; aslında dünyanın ne kadar uyumsuz, anlamsız ve vahşi olduğuna dikkat çekiliyor.
Yayla’nın “Pas.to.rale” albümünün, hatta Emir Toğrul’un bir projesinin ilk Türk kritiğini yazmış bulunmaktayım ve yine sitemizde onunla yapacağımız bir röportajın müjdesini şimdiden veriyorum. 2017 başladı başlayalı şimdiden çok güzel albümler çıktı. “Pas.to.rale” de hem ülkemizden olarak hem de atmospheric black metal olarak 2017 yılını çekilir hale getiren albümlerin en güzellerinden birisi. Umuyorum ki Emir hem Yayla ile hem de diğer projeleri ile daha da iyilerini yapar ve bana da yazmak düşer. “Pas.to.rale” albümünü herkese tavsiye ediyorum ve şimdiden iyi dinlemeler diliyorum.
“Benim için extreme metal yaklaşımı ile Dark Ambient ve orkestral müziği birleştirerek varoluşun ağırlığının bir resmi Pas.to.rale. Muhammed ve Metalperver’e ilk Türkçe kritiğim için çok teşekkürler.”
-Emir Toğrul
90/100