Kritik

Bölzer – Hero

BÖLZER, kaliteli sanatın çok fazla bir reklama ihtiyacı olmadığının tek başına kanıtı bir grup. “Hero” çıkmadan önce toplamda bir demo ve iki EP piyasaya sürmüş, toplamda bir saatten az sürelik bir materyale sahip İsviçreli iki kişilik BÖLZER’in albümünün yılın en çok beklenenlerinden biri olması başka nasıl açıklanabilir ki? 2012’de tamamen kendi imkanlarıyla çıkarttıkları “Roman Acupuncture” demosunun yarattığı sarsıntıyı peşinden kabaca iki cinsiyeti temsil eden “Aura” ve “Soma” EP’leriyle büyük bir depreme dönüştürmeyi başaran BÖLZER’i bu kadar tanınır hale getiren neydi peki?

Temel olarak black metal etkileşimleri taşıyan bir death metal grubu olarak tanımlanabilecek BÖLZER, yalnızca gitar, davul ve vokallerden oluşan müziklerinin tüm ağırlığını riflere vermişti dersek yanlış olmaz. Çok fazla telli gitarıyla kendine dinleyicinin kafasını notalarla ezmek misyonu edinmiş gitarist/vokalist KzR (Okoi Thierry Jones) tarafından sürüklenen müzikleri öylesine ağır, öylesine sert rifler içeriyordu ki, bir anda kendilerini henüz albümleri bile olmadan çok aranan bir grup olarak buluvermişlerdi bile. Açık ara en çok bilinen ve sevilen şarkıları Entranced by the Wolfshook bu ağırlığın bayrak sallayan olarak gösterilebilir.

“Hero”yu henüz bir kere dinlediğinizde bile geçmiş BÖLZER eserlerine kıyasla kulağınıza çarpacak iki büyük farklılık var. Bunlardan birincisi prodüksiyon. Aynı zamanda DARK FORTRESS gitaristi olan V. Santura’nın da katılımıyla gerçekleştirilen kayıt ve miksing, EP’lere göre çok daha temiz ve enstrümantasyonun daha farklı tonlamasına yol açıyor. Bu aslında ikinci büyük farklılık olan vokallerle de bağlantılı bir noktaya geliyor. Daha önce neredeyse tamamen gitarları ön planda tutan BÖLZER müziği, bu defa deneysellik kısmını vokallere kaydırıyor ve vokalleri tonlama olarak da en ön plana alıyor. Genelde albüme yöneltilen en büyük eleştiriler de tam olarak burada başlıyor.

Brutal vokallerin eskisine göre daha az kullanılması; fakat kullanıldığında da en ön planda olması dışında, yani icra yönünden çok bir farklılığı olmasa da, KzR’nin temiz vokalleri BÖLZER müziği için tamamen yeni bir alan. Neredeyse istisnasız bir şekilde her dinleyende ister istemez MASTODON çağrışımları yaratan vokaller, çok beklenen BÖLZER albümünü BÖLZER albümü olmaktan epeyce uzaklaştırıyorlar aslına bakarsanız. Kendi adıma konuşacak olursam bu vokallerin epeyce hoşuma gittiğini söyleyebilirim; ama ben müziğimde deneysellikten epeyce hoşlanan birisiyim ve temel olarak bu albümü bekleyen kitlenin deneysellik değil de şimdiye dek yalnızca tadına ucundan kıyısından bakabildikleri BÖLZER eziciliğinin nispeten daha uzun bir albüme yayılmış hali peşinde olduğu konusunda açıkçası pek şüphem yok.

Vokallerdeki bu deneysellik, gitarların rolünü de değiştirmiş biraz. Daha geri plana itilen gitarlar bu defa yüzümüze çat çat vuran riflerden ziyade melodilere odaklanmış ve KzR’nin sesiyle yaptığı oyunlara bir kum havuzu oluşturma görevini üstlenmiş adeta. En azından davullarda HzR’nin eskiye nazaran daha çok kullandığı yaratıcılığının yardımıyla müziğin enstrümantal kısmının da halen monotonluktan uzak olduğunu söyleyebiliriz.

Toparlayacak olursam, toplama bakıldığında bence yine çok iyi bir albüm “Hero”; fakat bu çok fazla eleştirileceği ve beklentileri karşılayamamakla suçlanacağı gerçeğini değiştirmeyecek. Beklentileri karşılayamadığını ben de katılıyorum elbette, zira BÖLZER’den beklenen yalnızca iyi müzik değil, bize daha önce sundukları iyi müziğin devamıydı. Başka bir isim altında çıksa çok sevilecek bir albümken, böyle olunca iyi işte denilip geçilecek bir albüm olma kaderiyle baş başa kalacak bir eser “Hero”.

79/100

img_0071-1

Yazıyı/albümü değerlendirmek için:

Average rating 0 / 5. 0

Siteye destek olmak için aşağıdaki düğmeye tıklayıp Patreona göz atabilirsiniz👇
Become a patron at Patreon!

Ertuğrul Bircan Çopur

Doydum ama aç gözlülükten yiyorum.

0 thoughts on “Bölzer – Hero

  • Bi haftadır falan durmadan dinliyorum. Benim için yılın en iyilerinden, özellikle introdan sonraki 3 şarkı inanılmaz gerçekten. Bundan çok daha iyilerini de yapacaklar kesinlikle

    Yanıtla

Bir Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.