Kritik

Ratos de Porão – Necropolítica

Merhaba.

2018 yılında katıldığım Brutal Assault festivali sayesinde keşfettiğim ve canlı izleme fırsatı da bulduğum Brezilyalı hardcore punk topluluğu Ratos de Porão, o zamandan beri düzenli aralıklarla dinlediğim ve çok yakından takip ettiğim bir isim. Kökleri 1981 yılına kadar uzanan grubun yeraltı ortamlarındaki konumu, özellikle de Güney Amerika kıtası özelinde hayli sağlam ve sekiz yıl aradan sonra yeni bir albüm yapacaklarını duyduğumdan beri bodrum farelerini tekrar gündeme taşıyıp daha önce dinlememiş olanlarınıza tanıtmak için sabırsızlanıyordum.

13. Ratos de Porão albümü Necropolítica, 80’lerden kalma bir hardcore punk grubundan bekleyeceğiniz her şeyi, ve biraz daha fazlasını barındırıyor. 1989 çıkışlı efsanevi Brasil albümünde olduğu gibi yine crossover thrash taraflarından da beslenen, saniye durmayan enerjik ve yarım saatte insanı taş taşımış gibi yorup terletebilen bir hardcore punk albümü bu. Kendi türü içerisinde hiçbir eksiği olmamakla birlikte 58 yaşına merdiven dayayan João Gordo’nun muhteşem vokal/söz performansı sayesinde retro bir grubun henüz işinin bitmediğini kanıtlamaya çalıştığı bir albüm olmanın ötesine geçip 2022’de hardcore punk için fazlasıyla iddialı, liste zorlayacak bir seviyeye çıkmış.

Bizimkinden iyi olmasın, Brezilya başkanı harika bir insan. Aşırı sağcı olmasının dışında Covid-19 dönemini korkunç yönetmek (bu süreçte dünyada en çok ölümün yaşandığı ülkelerden biri oldu Brezilya; 667.000 gibi çılgınca sayılar telaffuz ediliyor), ülkenin askeri diktatörlük döneminde duyduğu özlemi dile getirmekten çekinmemek, kadın düşmanı, homofobik ve ırkçı söylemleri leblebi gibi sıralamak, yolsuzluğu sıradan bir faaliyet olarak görmek gibi birbirinden rezalet özelliklere sahip. “Tropik kuşağın Trump’ı” gibi lakaplara sahip olan Bolsonaro, muhafazakar olarak bilinen gazetelerde bile artık başkanlık pozisyonunda kalabilecek durumda olmadığına dair manşetler atılan, ülkenin başına bela olmuş bir adam. Hal böyle olunca da bir hardcore punk grubuna bolca malzeme çıkıyor.

Benzer sorun ve sıkıntılardan muzdarip bir ülkenin vatandaşı olarak Ratos de Porão müziği, bana yalnız olmadığımı hissettiriyor. Elbette sözlerin tümü Portekizce olduğu için ancak Google Translate yardımıyla konuya üstün körü biçimde hakim olabiliyorum zaten grubun müziği, arkasında politik bir öfke olduğunu hissettiren cinsten. Crossover thrash / hardcore punk arası gidip gelen parçaların agresiflik düzeyi alabildiğine yüksek ve terli, öfkeli bir kalabalığın gerginliğini sonuna kadar yaşatıyor. 10 parçadan oluşan yarım saatlik bir albüm olmasına rağmen Necropolítica‘nın sonuna geldiğimde dayak yemişe dönüyorum.

Jão’nun 40 yılı aşkın bir tecrübe sayesinde (40 yıldır hardcore punk çalmak nedir arkadaş bu arada ya) kusursuz bir denge yakaladığı hardcore/thrash rifleri, Entubado gibi parçalarda kafayı yedirtiyor artık bana. Tüm unsurları zamkla birbirine tutturan, enfes duyulan bas gitar ise Jão’yu çok iyi tamamlıyor. Yeteri kadar lakayıt ve çok da kasmadık, gibi tınlamayı başaran prodüksiyon ise hem çiğ hem de her enstrümanı tek tek duyuracak kadar net. Ayrıca tek gitarlı grubun üst üste kayıt almak yerine saf bir old school ruhuyla takılmayı tercih etmesi mükemmel. Jão’nun sololarında arkada ritim gitar duymayacaksınız mesela ve bence bu harika bir detay. Bir tek João Gordo’nun vokalleri bir tık geride kalıyor ama zaten Portekizce bilmiyorsanız her halükarda kafanızda başka bir vokal, başka bir başkana selam söylüyor olacaktır. Yine de onun öfkeli haykırışlarını daha yakından, daha güçlü bir şekilde duymak isterdim.

Fakir insanların ölümünden güç alan bir yönetim şeklini tarif eden Necropolítica kelimesi üzerinden sahte haberlerle insanların zihinlerini yıkayan havuz medyaya, şahsi çıkarı uğruna gelene geçene eyvallah çekenlere, Neonazi köpeklerine, insanların anestezi almadan entübe edilmesine neden olan felaket sağlık sistemine ve çok daha fazlasına saplaya saplaya gidiyor Ratos de Porão. Grubun Brezilya’da gücü yettiğince çabaladığını bilen biri olarak tüm bunları laf olsun, like gelsin diye yapmadıklarına da kefilim. Çizgisini, samimiyetini hiç bozmadan 40 sene böyle bir müzik yapmak, muhalif duruşu hiç bozmamak gerçekten büyük bir başarı ve her türlü övgüyü fazlasıyla hak ediyorlar. Şu cesaretin, onurlu duruşun çeyreği yok maalesef bizde.

Halkının önemli bir bölümü için “sürtük” tanımlaması yapan bir yönetime karşı salak salak orantısız mizah kasıp beğeni kovalayan, metalcilik kisvesi altında her türlü şark kurnazlığıyla kendi cebini doldurmaktan başka bir halta yaramayan işlere imza atan, suyun akışına göre her saniye götü başı oynayan, sözde her biri çok entelektüel ve prensipli birtakım zavallıları takip etmektense canıyla, kanıyla bir şeyleri düzeltmeye çalışan Ratos de Porão gibilerini tercih etmeniz dileğiyle diyerek kapatayım. Şu son bir-iki günde olan biteni düşündükçe sinirlerime hakim olamayacağım herhalde, böyle bitsin madem bu yazı da.

90/100


Metalperver’e destek olmak için aşağıdaki düğme üzerinden PATREON’a göz atıp abone olabilirsiniz:

Yazıyı/albümü değerlendirmek için:

Average rating 0 / 5. 0

Siteye destek olmak için aşağıdaki düğmeye tıklayıp Patreona göz atabilirsiniz👇
Become a patron at Patreon!

Korhan Tok

Üniversiteden sonra metali bırakmadım.

2 thoughts on “Ratos de Porão – Necropolítica

  • Metal dozunu arttirmislar, harika olmus. Bu abiler sanirim Guney Amerika’dan cikan en iyi gruplardan biri. Sepultura’yi bile etkilemisler sonucta.

    Yanıtla
  • KüçükLebowski

    Güzel bir keşif oldu, teşekkürler.

    Yanıtla

Bir Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.