Kritik

Yerli Pazarı: Trenchwar – Criminal Organizations

Merhaba.

2019 yılında FORGOTTEN‘ı diriltip hayli güçlü bir albümle yeniden sahalara dönen Tolga Otabatmaz, tohumlarını 2014’te ektiği Trenchwar’un meyvelerini topluyor bugünlerde. Geçtiğimiz aylarda (2020’nin sonunda) ilk albümünü yayımlayan grubun kadrosunda Tolga’nın dışında yine Forgotten’dan tanıdığımız Harun Altun, eski SOLITUDE gitaristi Deniz Durdağ, BLACK TOOTH insanı Dağhan Erdoğan ve Serdar Karahasanoğlu (ex-Grotesque Ceremoniun) gibi ortamların bilinen müzisyenleri yer alıyor.

Konuya Forgotten’dan girince Trenchwar’u da doom deryalarında gezen bir isim sanabilirsiniz ama işin aslı Trenchwar, fazlasıyla agresif ve enerjik bir thrash metal icra ediyor. Teutonic (Alman demek zaten) thrash metalin devlerinden aldığı saf öfkeyi Bay Area sahnesinin melodik yapısıyla ve bence biraz da Güney Amerika taraflarından gelen bir karanlık atmosferle birleştiren Trenchwar, bir şekilde thrash metale bulaşmış herkese rahatlıkla hitap edebilecek bir müzik yapıyor. Bu müziğin özünde yer alan politik duruşa da sahip olan grubun şarkı sözlerindeki tavır da gayet net ve hiç eveleyip gevelemeden taşı gediğine oturtmuşlar pek çok parçada. Heavy metalin en büyüğü olarak lanse edilen isimlerden bile ilkokul çocuğu gibi sözler duyduğumuz şu günlerde Trenchwar’un sağlı sollu tokatlarla olaya girişmesi, çölde vaha bulmuşçasına sevindirdi beni açıkçası.

2019’un son çeyreğinde paylaşılan ilk single Kill sonrasında albüm için epey heyecanlıydım aslında ama 2020’nin sene sonu listelerini toparlama telaşından çıktığı dönemde bakamadım albüme bir türlü. Neyse ki hem enfes bas yürüyüşlerine sahip hem de Ankara death metalinin efsane ismi SUICIDE göndermeli Kill (şarkının son bölümü = Suicide Pact) yeterince gaza getirmişti de aradan geçen sürede aklımdan uçup gidemedi Trenchwar. İyi ki de gitmemiş; böyle paldır küldür, gaz bir thrash metal albümü düşmüyor önümüze her zaman.

Başta da söylediğim gibi farklı thrash ekollerinin dengeli dağıldığı, sertliğini homojenize etmeyi becermiş bir thrash albümü Criminal Organizastions. Yedi şarkıyla kırk dakikaya ulaştığını düşünürsek benim için bir tık uzun aslında ama fazla tekrara düşmeyen rif akışı ve çok dalgalanmadan sabit bir öfke grafiğini sürdürebilen besteler sayesinde sıkmadan dinletiyor kendini. Açılıştaki Kill, The Godfathers ve hemen arkasındaki isim parçası, albümdeki en uzun parçalar olmalarına rağmen en sevdiğim şarkılar oldular mesela. Özellikle The Godfathers‘ın orta bölümündeki KREATOR ilhamlı rifler ve Criminal Organizations‘ın bitmek bilmeyen rif saldırısı enfes. Ayrıca vokalin zaman zaman CARCASS vari düzeylere çıkıp standart taramaların bile açığını kapatıp gazı köklemesine de ayrı tav oldum; thrash yapıyoruz diye vokalden ödün vermeyip aksine iyice brutal bir vokal kullanarak can evimden vurdu beni resmen Trenchwar. Harun’a selamlar olsun.

Biraz daha groove ağırlıklı ilerleyen ikinci yarıda besteler süre bakımından kısalırken keskinlikleri daha da artıyor. İşin içine biraz da mizahın katıldığı Thrash, not Trash ile kapanan bu üç şarkılık bölümde grubun Amerikan thrash metaline bir tutam brutallik ekleyerek ne kadar enfes işler çıkarabildiğini görebilirsiniz. Son parça Trenchwar ise albümdeki diğer parçaların hemen hemen hepsinden ayrılıyor. Bas ağırlıklı, dinamik aralığı zengin olmasa da yeterince tok ve hacimli kaydın da getirisiyle bu parçalarda kan basıncı iyice yükseliyor. Bir tek davullarda tomların da bas davul kadar güçlü tınlamasını dileyebilirdim sanırım kayıt/miksaj ile ilgili ama artık herkesin bildiği üzere bu işe ne kadar para gömerseniz o kadar iyi sonuç çıkıyor ve DIY kafasıyla müzik yapan insanların kayıtlarıyla atıyorum bir Genesis XIX kaydını kıyaslamak düpedüz bel altı vurmak olur bana sorarsanız.

Vokal sayesinde death/thrash ile de dirsek temasında, Teutonic thrash sahnesinin dayakçılığını Amerikan thrash dünyasının melodik ve ritmik anlayışıyla veren, ortalamanın üzerinde bir albüm kısacası Criminal Organizations. Rif kalitesi ve akılda kalıcılık bakımından daha yaratıcı olunabilir miydi? Bence evet, fakat bu haliyle de hem doyurucu hem de thrash gazını sonuna kadar veriyor insana. Zaten bunun bir tık üstüne çıkarlarsa emin olun benim burada anlatmama gerek kalmadan da sağdan soldan, YouTube’dan falan duyarsınız Trenchwar’u. Umarım yolları açık ve bu yönde olur. İlgiyle takipteyim, Metalperver okuruna da şiddetle öneririm.


Patreon’da hedef: 19/25
Metalperver’e destek olmak için aşağıdaki düğmeye tıklayıp bir göz atabilirsiniz:

Yazıyı/albümü değerlendirmek için:

Average rating 0 / 5. 0

Siteye destek olmak için aşağıdaki düğmeye tıklayıp Patreona göz atabilirsiniz👇
Become a patron at Patreon!

Korhan Tok

Üniversiteden sonra metali bırakmadım.

One thought on “Yerli Pazarı: Trenchwar – Criminal Organizations

  • duodenum

    Albüm kapağındaki şeytan abimiz çok şık haha. Yazıdaki şarkılar bir 15-20 bpm daha hızlı olsaymış ayıla bayıla dinleyeceğim bir grup olurmuş. Bu haliyle de Testament sevenleri ihya edecektir. Yolları açık olsun.

    Yanıtla

Bir Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.