Kritik

As They Arrive – A Natural Retaliation

Merhaba.

2005-2006 civarında yoğun olarak dinlediğim AS I LAY DYING‘i saymazsak bazı grupların bazı şarkıları seviyesinin ötesine pek geçememiş bir münasebetim var metalcore ile. Djent deseniz yine benzer bir noktadayım. Genel kültür olsun diye göz ucuyla da olsa tür içindeki gelişmeleri takip etmeye çalışsam da iki türün de hayranı değilim kısacası. O yüzden de 2008 yılında İsveç’te kurulmuş bir metalcore grubu As They Arrive’ın 31 Ocak’ta yayımlanan albümü A Natural Retaliation ile birlikteyiz bugün. Çünkü neden olmasın?

Djent etkilerine sahip progresif metalcore gibi bir özete sıkıştırabileceğimiz As They Arrive müziğini benim için ilginç kılan birkaç şey var: Melodik metalcore köklerini fark etmek zor değil belki ama grubun birçok farklı kaynaktan beslendiğini söylemek mümkün. LEPROUS da duyuyorsunuz, VEIL OF MAYA da mesela ve Fear gibi şarkılarında ortaya çıkan bu eklektik anlayış, müziğin dinlenebilirliğini epey yükseltiyor. Kısım kısım bakıldığında As They Arrive müziği hiç fena değil gerçekten.

Son dönemde karşımıza çıkan neredeyse her eserde olduğu gibi A Natural Retaliation da insanın doğa ve zaman karşısındaki çaresizliği, insanlığın attığı yanlış adımlar vb. konulardan girip dinleyiciyi düşündürmeye çalışıyor. Evrimin durduğundan, zamana karşı çaresizliğimizden, tür olarak insanlığın kendini yok etmeye programlı olmasından vs. bahsederken elbette direkt bir yaklaşım en çarpıcı olanı ve As They Arrive da olanı söylemek konusunda gayet açıksözlü davranıyor tabii. Yine de kimi pasajlarda daha sürreal bir anlatım ile sözleri ilgi çekici bir hale getirmişler. Fakat daha önce de bir yazıda söyledim herhalde ama doğru ve önemli olsalar da bu konulardan artık sıkılmaya başladığımı söyleyeyim yine; böyle böyle içinden çıkması zor bir karamsarlığa düşüyor, kendi kendimizi zehirliyoruz gibi hissediyorum biraz.

Studio Fredman etkisiyle prodüksiyon da akıyor resmen. Grubun modern bir müziği var ve buna uygun biçimde daha elektronik tınlıyor her şey. Şişman trampet favorim kişisel olsa da tek gitar dezavantajına rağmen hiç duru/yalın hissettirmemesi Fredrik Nordström’e buradan saygılarımızı sunmamızı sağlıyor her zamanki gibi. Exoexit gibi grubun progresif dozunun limite dayandığı anlarda dahi hala ayakları yere basıyor kaydın. Fredman gerçekten büyük marka.

28 dakika süren bir kayıt için çok bile konuştum; açın dinleyin işte bir defa da olsa bu kadar lafın üzerine, haha. As They Arrive djent ve metalcore etkili gitarlarını progresif metalin ritmik ve duygusal yönleriyle birleştirerek iyi bir ilk adım atmış. Ritmik olarak akıl alan, teknik yönüyle öne çıkan bir iş olduğunu iddia edemem ama A Natural Retaliation klişelere düşmeyen, formülize olmayan ve tekrar etmeyen, iyi şarkılardan oluşan iyi bir kayıt. Bu özellikleriyle, türü seviyorsanız kesinlikle dikkate değer bence.

80/100

BANDCAMP

Yazıyı/albümü değerlendirmek için:

Average rating 0 / 5. 0

Siteye destek olmak için aşağıdaki düğmeye tıklayıp Patreona göz atabilirsiniz👇
Become a patron at Patreon!

Korhan Tok

Üniversiteden sonra metali bırakmadım.

Bir Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.