Kritik

Yerli Pazarı: Negentropy – Enlightenment

Merhaba.

25 Mart’ta yeni albümü Enlightenment‘ı paylaşan İzmirli Negentropy ile birlikteyiz bu Pazar. 2017’de çıkardıkları ilk albümleri Eternal Persecution melodik death/thrash sınırları içerisinde, görece direkt ve sade bir yapıdayken 2022 model Negentropy’de daha çeşitli, zengin ve progresif bestelerle grubun bir değişim ve olgunlaşma süreci geçirdiğini görüyoruz.

Temiz vokal kullanımı ve death metal merkezinden uzaklaşmayla birlikte melodik taban hala korunuyor. Enstrüman hakimiyetinin, prodüksiyon gücünün geliştiği daha ilk parçanın vokal düzenlemelerinden ve solosundan kendini belli ederken progresif rock/metal seviyesindeki prodüksiyon tercihleri, ilk albümle kıyaslayınca Negentropy’nin yerini bulduğu, karakterini oturttuğu izlenimi veriyor. İlk bir-iki dinlemede besteleri dağınık ve kopuk bulmuştum ama sonradan taşlar yerine oturdu bende de ve Enlightenment‘ın özgür ruhlu yapısını hayli sever oldum.

Orta tempolu, temiz vokalli açılıştan sonra thrash ritminde ilerlese de yine temiz vokal ve melodik sololar ile yumuşak başlılığını koruyan Tyrant, 2:17 civarında vitesi yükselttiğinde Negentropy’nin maalesef Türkiye’de haddinden fazla olduğunu düşündüğüm progresif yancısı rock/metal kırması, kişiliksiz gruplardan biri olmadığı da anlaşılacaktır diye düşünüyorum. Kademe kademe sertleşiyor albüm resmen ve Coward‘ın girişindeki kirli/brutal vokal ile thrash/groove arası altyapı, grubun death/thrash zamanlarını bütünüyle terk etmediğini gösteriyor. Nakarattaki temiz vokale bayıldığımı söyleyemem ama hem soloları hem de 3. dakika civarındaki ritmik bölümleriyle favorilerimden biri oldu Coward.

Şarkılardan gidiyor gibi olduk ama 4. sıradaki Will of the Wind‘e de değinmezsem içimde kalacak; albüm genelinde ara ara kendini gösteren -özellikle- son dönem METALLICA etkisi, bu şarkının verse bölümlerindeki temiz gitarların The Day That Never Comes rüzgarları estirmesiyle iyice kendini belli ediyor. Ben açıkçası İngilizce dilinde vokal melodisi yazarken hangi kelimeye vurgu yapılması gerektiğine ayrıca özen gösterilmesi gerektiğini düşünen biri olarak bu tip düşük tempolu parçalarda vokal kulağıma battığında hızlıca duygusundan kopabiliyorum ama Will of the Wind de albümün ağır toplarından biri. Bahsettiğim hava Deceiving Hopes‘un armonik gitarlarında da var bu arada; mis.

Orta bölümde düşük/orta tempolu iki parçadan sonra hızlanılmasa Enlightenment‘a dair fikirlerim olumsuza kayabilirdi ama neyse ki Salvation of Others sert vokaller ve thrash gitarlarla o havayı dağıtıp tekrar enerji basıyor. Vokal – gitar tarafında Oktay Birtay’ın performansı belirleyici olmuş diyebilirim zaten; baştan sona pek çok parçada solo işçiliğiyle göz dolduruyor Oktay ve vokal tarafında takke uçuran numaralar çevirmese de işini iyi yaptığını söyleyebiliriz. Grubun kurucu bas gitar – geri vokali Onur Başaran’ın etli bas gitarı kayda hacim katarken davuldaki Ayberk Erime de özellikle düşük tempoda elinden geldiğince çeşitliliği gözeterek tekdüzeliğin önüne geçmeyi başarmış. Mevcut iklimde politize olmadan var olmak imkansız gibi bir şey; Negrentropy de zaman zaman kişisel konulara girmesine rağmen sözlerinde rahatsızlık duyduğu şeyleri dile getirmekten çekinmeyerek söz tarafında da puanları topluyor.

Zaman zaman FURTHERIAL, COMMA (sitede Comma yazısı olmaması rezilliğini şu an fark etmiş olmam rezilliği; rezillikception’dır bunun adı) gibi isimleri andırmasıyla, geniş bir yelpazeye yayılan ama birbirinden kopup dağılmayan beste anlayışıyla ve düzgün kayıt/icrasıyla Enlightenment‘ı başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Belki sadece bir-iki parçada kullanılan klavye/synth. eklentileri daha fazla kullanılabilir, böylece albüm daha katmanlı bir hale getirilebilirdi ama bu haliyle de beni heyecanlandırdı. Hatta itiraf edeyim, Orphan‘da ağzımıza çaldıkları bir parmak bal tadındaki senfonik düzenlemelere bayıldım. Bir sonraki albüm için 5 yıl beklemeyiz umarım diyor, Negentropy ismini takip listenize alıp Englihtenment albümünü kurcalamanızı öneriyor, ulan ne biçim gün oldu yuh diyeceğiniz bir Pazar diliyorum.

NEGENTROPY


Metalperver’e destek olmak için aşağıdaki düğmeye tıklayıp PATREON sayfasına ulaşabilir, abone olup bana destek olabilirsiniz:

Yazıyı/albümü değerlendirmek için:

Average rating 0 / 5. 0

Siteye destek olmak için aşağıdaki düğmeye tıklayıp Patreona göz atabilirsiniz👇
Become a patron at Patreon!

Korhan Tok

Üniversiteden sonra metali bırakmadım.

Bir Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.