Kritik

Wretched Fate – Fleshletting

Merhaba.

2016 yılında İsveç’te kurulan genç bir grup Wretched Fate ve bugün konuşacağımız Fleshletting, grubun henüz ilk albümü. Kapak, grup-albüm ismi ve İsveçlilik gibi özellikler doğrultusunda yine bazı gençler ENTOMBED‘culuk oynuyor zannedebilirsiniz ilk başta ama Wretched Fate bundan fazlasını sunmayı başarmış bir noktada.

OSDM sancağı altında toplanmış bir ekip Wretched Fate ve daha ilk notalarından itibaren Fleshletting‘in bir ölçüde MORBID ANGEL, ENTOMBED, DEICIDE gibi isimlere saygı duruşunda bulunacağını sezmek mümkün. Kendi özgün karakterini yansıtabilmek için ise bir miktar doom hissiyatı, ürpertici bir atmosfer ile MONSTROSITY tarzı teknik gitar oyunlarını devreye sokmuş. Fakat bana kalırsa özgün bir Wretched Fate tınısından bahsetmek için henüz biraz erken. Çünkü pek çok şarkıda etkilenimlerini gizlemeyi pek başaramamış elemanlar – Ominious Shadow‘u Glen Benton söylese şarkı dümdüz DEICIDE mesela; örnekleri uzatıp sizi soğutmak istemediğim için burada duruyorum – ama genele bakılınca iyi bir death metal albümü yaptıklarını söylememek de biraz haksızlık olur.

Bol katmanlı müziğin görece uzun bestelerde kendini daha rahat ifade edebildiğini düşünüyorum. Fear Expulsion, Epitaph gibi 6 dakika sınırına ulaşan, yaratıcılığa imkan veren geniş şarkılarda daha bir Wretched Fate hissiyatı varken 3 dakikalık patır-kütür death metal bestelerinde sanki enstrüman kabiliyeti yüksek gençler death metal ustalarını yorumluyor kendilerince, gibi bir hissiyat oluşuyor. Saydığım iki şarkıdan ilki albümün en teknik gitar işçiliklerini, en sert/gaz bölümlerini barındırırken ikincisi ise daha bir apokaliptik atmosfer ile doom hissiyatını körükleyen, orta temponun mekanize gücünü arkasına almış, fazlasıyla heavy bir şarkı. Tabii bu tanımı duyan birinin anında aklına ilk üç-dört MORBID ANGEL albümünün geliyor olması lazım ama… Neyse, iki şarkı da albümün en iyilerinden.

Bu tip bir death metal yaparken tamamen özgün olmak zor ve aslında pek çok grubun da böyle bir derdi yok. O yüzden de Wretched Fate’e bu açıdan yüklenmek pek doğru olmayabilir tabii. Yine de aynı d-beat/HM-2 pedalı ve formaldehit kombosu ile oluşturulmuş onlarca taş gibi death metal albümü arasında biraz daha spesifik ya da sade bir sunum daha çok işe yarayabilirdi sanki. Albüm ilerledikçe kimi anlarda aniden başka bir gruba dönüşmeleri, o şarkıyı sevip sevmediğimden bağımsız olarak keyfimi kaçırıyor. Zaten yukarıda bir aduket attığım Ominious Shadow ve hemen peşine giren Heading for Beheading ikilisini bir dinleyin ve kararı siz verin ama ben bir önceki şarkıda DEICIDE, hemen sonrasında ENTOMBED olan, bu ikisinin sonrasında da Epitaph ile de ağza bir parmak bal çalmayı ihmal etmeyen bu kafa karıştırıcı grup hakkında ne düşüneceğimi tam kestiremiyorum. Kafamdaki düşüncelerin özeti sanırım şöyle: Konseri olsa koşa koşa giderim ama evde/arabada/sporda yine yazıda bahsi geçen grupları dinlerim.

Yazıda bahsi geçen grupları, BLOODBATH‘in ilk dönemlerindeki o bütün death metal piyasasını kapsamaya çalışma gazını falan seviyorsanız mutlaka bir bakın; bu kadar yukarıdan bakmadan, dinlemiş olmak için dinleyince minik bir teknik twist de barındıran iyi bir osdm albümü sonuçta Fleshletting ama yalnızca çok sevdiğim bir türde daha önce dinlemediğim yeni bir grubu dinleme motivasyonu yetmedi albümü sevmeme ne yazık ki. Wretched Fate’in başka gruplar üzerinden anlatılma lanetini üzerinden atması için birkaç fırın daha ekmeğe ihtiyacı var gibi görünüyor şimdilik. Takipteyim, umarım başarırlar.

70/100

Yazıyı/albümü değerlendirmek için:

Average rating 0 / 5. 0

Siteye destek olmak için aşağıdaki düğmeye tıklayıp Patreona göz atabilirsiniz👇
Become a patron at Patreon!

Korhan Tok

Üniversiteden sonra metali bırakmadım.

Bir Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.