Kritik

Asinhell – Impii Hora

Merhaba.

Danimarkalı Volbeat, son 20 yılda Kuzey Amerika pazarını domine etmeyi başarmış Avrupalı gruplar arasında GHOST ile yarışacak düzeyde bir dev. Ne kadar meşhur olduklarını anlatmaya, grubu tanıtmaya gerek bile yok ama kendi açımdan özellikle 2007 çıkışlı Rock the Rebel / Meet the Devil‘a taptığımı, şöyle kabaca 2007-2010 arasını ağır bir Volbeat savunucusu olarak geçirdiğimi söyleyebilirim. Sonrasında şöhretle gelen formülize işlere karşı hızlıca bir doygunluk geliştirip ilgimi kaybettim ama ne olursa olsun, hep radarımın uzak bir köşesinde kaldılar.

Volbeat’in her şeyi diyebileceğimiz gitar-vokal Michael Poulsen ise özünde ağır bir death metal ve DEATH hayranı. NAPALM DEATH vokalistini konuk almasından L.G. Petrov’un vefatından sonra ENTOMBED‘a saygı duruşunda bulunan bir beste yazmasına kadar bu konuya ilişkin pek çok anektod mevcut internetin belli başlı köşelerinde. Hatta Poulsen’in müzik kariyeri 90’larda Dominus adında bir death metal grubunda başlıyor ve üç albüm yayımlayıp dağıldıktan sonra, yine orada çaldığı arkadaşlarıyla kuruyor Volbeat’i. Hal böyle olunca bir noktada geçmişe özlem duyup tekrar death metal çalmak istemesinde şaşırılacak bir şey yok. Esas şaşırılacak şey, yeni grubu Asinhell ile sene sonu listelerini zorlayacak derecede güçlü, taş gibi bir old school death metal albümü çıkarmış olması.

Poulsen’in Chuck sevdası, daha albümün ilk saniyelerinden kendini belli ediyor. Leprosy zamanlarının çiğ ama zeki gitarlarından Poulsen’in direkt Chuck’a öykünen vokaline kadar pek çok noktada Death referansına rastlamak mümkün. Bir Death severin Impii Hora‘yı beğenmeme ihtimalini çok düşük görüyor, özellikle Trophies gibi parçalardaki gitar-vokal kombinasyonlarında yüzlerde buruk tebessümler belireceğine inanıyorum. İşin içerisinde Volbeat’e dair neredeyse hiçbir şey yok ve Poulsen’in albümü saf osdm çizgisinde tutma tercihini çok doğru buldum. Temiz vokaller veya rock’n’roll çizgisine fazla kaymış blues gitarları, albümün değerini düşürebilir ve cağnım death metal bestelerinin gözardı edilmesine yol açabilirdi. Bazen bataklık, bazen mezarlık, bazen de ölümcül metal kafeslerin içinden yükselen bir death metal bu ve olması gerektiği gibi 80’ler thrash metal sosu dışında gayet saf, gayet net bir sunumu var Asinhell’in.

Tabii 90’lar death metaline girişip rock’n’roll ruhundan tümüyle uzaklaşmak diye bir şey pek mümkün değil. Bu noktada da Desert of Doom gibi parçalarda Entombed ruhunu ortaya koyuyor, d-beat serserilikleriyle BOLT THROWER vari etli, beton gitar mevzularını birleştirip hem konuya ne kadar hakim olduğunu hem de yaratıcılığını gözler önüne seriyor Poulsen. Kendisine eşlik eden eski HATESPHERE davulcusu Morten Toft Hansen ve death metal ortamlarında saygı duyulan, pek çok gruba konuk olmuş eski MORGOTH vokalisti Marc Grewe’ün de hakkını vermek lazım. Skogskyrkogården mezarlığından çıkıp James Hetfield’ın downpick ilhamıyla kuvvetlenmiş enfes Poulsen rifleri, diğer elemanların nokta atışı performanslarıyla katmerleniyor. The Ultimate Sin‘deki havalı, yine Chuck göndermeli enfes gitar soloları ise THE ARCANE ORDER gitaristi Flemming Clausen Lund’a ait. Aynı zamanda albümün prodüktörlüğünü üstlenen PYRAMAZE insanı Jacob Hensen ise bas gitardan sorumlu. Kısacası Poulsen çok doğru bir takımla sahaya çıkıp sürprize mahal vermiyor. Örneğin bir Okan Buruk gibi Tete’yi ilk on bir başlatıp Kerem’i 10 numaraya koyup insanı kanser etmiyor… Doluyum biraz, kusura bakmayın.

Retro tavrı modern prodüksiyonla birleştiren, albüm boyunca etrafa serpiştirdiği referanslarla death metal dinleyicisini devamlı memnun etmeyi ve konsantre tutmayı başaran, amacı doğrultusunda eksiksiz bir death metal albümü Impii Hora. 9 saniyelik harika kapanış (Napalm Death’e selam çakıyoruz burada da) Føj for helvede de dahil olmak üzere atladığım, baydığım tek bir şarkı bile yok onca dinlemenin ardından. Poulsen Volbeat’ten yatlarını, katlarını yapsa da içindeki o ekstrem metal sevgisini diri tutmayı başarmış. Impii Hora, her death metal hayranının kütüphanesinde bulunması gereken bir eser.

85/100

Yazıyı/albümü değerlendirmek için:

Average rating 4.7 / 5. 3

Siteye destek olmak için aşağıdaki düğmeye tıklayıp Patreona göz atabilirsiniz👇
Become a patron at Patreon!

Korhan Tok

Üniversiteden sonra metali bırakmadım.

One thought on “Asinhell – Impii Hora

  • Onur Uslu

    Yilin albumlerinde gormedigime sasirdigim bir album acikcasi. Cok taze kesfetmenin verdigi etki olsa gerek ama albumdeki her sey zevkten dort kose ediyor resmen insani!

    Yanıtla

Bir Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.