Kritik

Hammer King – Hammer King

Merhaba.

Çekiç, acımasız ve vahşi bir silah. Kayıtlarda miladi 2. yüzyılda Yahudi Rahip Judas Maccabeus tarafından kullanıldığı bilinen, “The Hammer” lakabıyla da tanınan Fransız kral vekili Charles Martel ile 8. yüzyıl dolaylarında Avrupa’da yaygınlaşmaya başlayan çekiç, krallara layık zerafete ve asilliğe sahip değil belki ama insan kırılganlığıyla fiziği birleştirdiğinizde kemik çatırtıları eşliğinde vücudu paramparça etmenin en etkili yöntemlerinden biri şüphesiz. Bugün konuşacağımız Alman topluluk Hammer King de kafayı çekiçle ve krallarla bozmuş bir isim.

Gerçekten kafayı bozmuşlar, çünkü 2015’te kurulmuş grubun bugüne kadar yaptığı dört albümdeki sadece şarkı isimlerinde bile hammer, yani çekiç kelimesi 11 defa geçerken king, yani kral kelimesi ise 16 defa kullanılmış. Şarkı sözlerine girmiyorum, çünkü oturup bunu saymakla uğraşacak kadar boş vaktim yok gerçekten. Bu gazın kaynağı neresi bilmiyorum ama elimizde dümdüz, gerçekten de dümdüz bir power metal albümü olduğunu, arkadaşların krallardan ve çekiçlerden başka bir dertlerinin olmadığını baştan belirtmek lazım herhalde. Özellikle HAMMERFALL gibi, ACCEPT gibi JUDAS PRIEST‘in bazı dönemlerinde yaptığı gibi parçalarında heavy metal ile power metali dengeli şekilde dağıtabilen gruplarla aranız iyiyse buyrun devam edelim.

Özellikle vokal tarafında Hammerfall – Hammer King bağlantısı kurmak mümkün ve hem melodik hem de güçlü ana rifiyle, hiç intro kasmadan pat diye albümü açan Awaken the Storms‘un daha ilk dörtlüğü sona ermeden kulaklara yayılan tanıdıklık hissi, albüm boyunca kaybolmayıp Hammer King’i dinlemesi, sevmesi kolay bir işe dönüştürüyor. Teutonic metal gruplarının orta tempoda yüksek performans sağlayan motor yağı, heavy/power metalin sarsılmaz markalarının formülüyle üretilmiş marş motoru (vokal diyelim buna) ve pistonu bir an olsun aşağı indirmeyen davullarla vitesi beşe, kafayı çekice… Neyse.

Amerika ile Almanya karışımı müziğin itici gücünü, türün de tabiatına uygun olarak vokal sağlıyor. Titan Fox rumuzlu vokalin ses rengi ve yorumu sık sık akıllara Joacim Cans’i getirse de performansına söylenecek bir şey bulmak zor. Zaten geçmişte ROSS THE BOSS ile de çalışmışlar. Aynı zamanda gitarlardan sorumlu olan Titan Fox’un yine gitar ve bas çaldığı LORD VIGO‘sunu da unutmayalım. Grubun adını aldığı kurgusal kahramanın gazaba gelmiş çılgınlıklarını anlatırken albüm de akıp gidiyor. Fantastik edebiyat ve mitolojiyle aranız iyiyse sırf bu yüzden bile normalde dinleyeceğinizden birkaç sefer fazla dinleyebilirsiniz zaten albümü. Öyle aman aman bir hikaye değil ama zaten fantastik edebiyatın ortalama işleri de öyle.

Bu kadar yeni olup da bu kadar eski duyulmak, Hammer King’in laneti ve armağanı aynı zamanda. Power metal, seveninin bağımlısı sevmeyenin de ölümüne uzak durduğu bir müzik ama türün doğasına uygun müzik yaptığınızda kitlesi tarafından sahiplenilmeniz zor değil. Hammer King şu müzikle, 2021 senesinde Napalm Records çatısı altında iş tutabiliyor, klipleri yüz bin izlenmeyi geçiyorsa kabahat onlarda değil; hatta sadece grubun perspektifinden bakınca ortada çok net bir başarı var. Zaten efsanevi TANDARD vokalisti Gerre’in, EPICA gitaristi Isaac Delahaye’nin konuk müzisyen şeklinde yer almaları da zannetmiyorum ki tesadüftür. Hammerschlag parçası, Almanların diğer pek çok şey ile birlikte müziklerine de ne kadar bağlı olduklarını gösteriyor tekrar ve 2021’de şunu pazarlamayı, bana konuşturuyor olmalarını alkışlayasım geliyor açıkçası. Hoş, bu kritiği PATREON destekçilerinden Eren istemişti ama olsun hshah.

Türü içerisinde başarılı, çok doldurma gibi durmayan ama hem çekip sündürüldüğü çok belli hem de kelime tekrarları yüzünden bir süre sonra baymaya başlayan teması nedeniyle hızlı tüketileceğine inandığım bir power metal albümü Hammer King. Grubun kendini geliştirmeye, heavy/power metal kırması müziklerini daha modern bir çizgiye çekmeye; kısacası bir yerlere varmaya çalıştığından şüpheliyim, o yüzden yapmaya çalıştığı şey çerçevesinde değerlendirip takdir etmekten başka bir şey gelmiyor elimden. Hammerfall klonluğuyla da suçlasam türün hayranı dinlemeye devam edecek nasılsa. Bazı metaller vardır ve onları sevenler de olacaktır diyelim; bu konuda yapabileceğimiz çok da bir şey yok.

70/100


Yazıyı/albümü değerlendirmek için:

Average rating 0 / 5. 0

Siteye destek olmak için aşağıdaki düğmeye tıklayıp Patreona göz atabilirsiniz👇
Become a patron at Patreon!

Korhan Tok

Üniversiteden sonra metali bırakmadım.

Bir Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.