Dark Tranquillity – Yesterworlds
Merhaba.
Göz açıp kapayıncaya kadar geçmesini bir kenara bırakırsak, yirmi yıl insan hayatı için epey uzun bir süre. Son yirmi yıl içerisinde dünyada nelerin değiştiğini kısaca düşündükten sonra konuyu özelleştirirsek müzik dünyasındaki gelişmeleri düşündüğümüzde bu sürenin ne kadar uzun olduğunu daha da rahat anlayabiliyoruz. Devamlı değişip dönüşen piyasanın bir parçası oldukları halde bir şekilde zamana direnerek veya zaman ile birlikte değişimi sürdürerek varlığını devam ettirebilen gruplara saygım diğer gruplardan bir parça daha fazla. Dark Tranquillity de 1989’da temelleri atılmış, 1991’de ilk defa adını duyurmuş, o günden beri de ortaya koyduğu kalbur üstü eserlerle ismini büyütmeye devam etmiş, hala yeni hayranlar edinebilen, güçlü bir grup. Müziğindeki değişiklikler ile dönem dönem inişli çıkışlı bir grafik çizmiş gibi gözükse de günümüzde melodik death metalin en büyük temsilcilerinden biri hala sıklıkla tepeden bakılan bu türde, otuz senedir geçerli ve güncel olabilmek gerçekten büyük bir iş.
Yesterworlds, kuruluşunun 20. yılını kutlamak amacıyla hayranlara ve kendilerine bir hediye olarak piyasa sürülen, toplama bir çalışma. Septic Broiler adı ile, yalnızca 100 kopya ile sınırlı olarak piyasaya çıkan Enfeebled Earth demosunu es geçen çalışma, Dark Tranquillity adının ilk günlerine selam ediyor. Neler var bu çalışmanın içerisinde hemen göz atalım.
1991 yılında ilk defa Dark Tranquillity isminin duyulmasına ön ayak olan, grubun bu açıdan en önemli çalışmalarından biri sayılan Trails of Life Decayed demosundaki şarkıların tamamı, yine 1992’de grubun ikinci yapıtı A Moonclad Reflection EP’sindeki tüm parçalar, daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış bir promo kasedinden alınan Punish My Heaven, Away, Delight, Away ve The Gallery parçaları, ve son olarak bulunması neredeyse imkansız hale gemiş, 1994 yılında piyasaya çıkmış W.A.R toplaması için kaydedilmiş alternatif bir Punish My Heaven yorumu. Tabii inanılmaz bir arşiv değerine sahip olan parçaları barındırmasının yanı sıra tüm eski kapak çalışmaları, Niklas Sundin’in tüm bu çalışmalar için yazdığı özel notlar gibi yine grubun fanları için göz yaşlarının sel olup akmasına sebebiyet verebilecek materyaller de mevcut Yesterworlds’de. Özellikle Sundin’in ilk demolarının kayıt ve beste aşamalarındaki anılarını anlattığı ve Kreator/Sabbat gibi gruplardan nasıl etkilendiklerinden bahsettiği kısımlar enfes.
Müziğe değinmeden önce bu göz yaşartıcı sunumu aktarmaya devam etmek istiyorum. Eski logonun kullanıldığı beyaz kapağın içerisindeki de siyah-beyaz A Moonclad Reflection kapağı var. CD baskısı plak baskısının aynısı ve siyah (ölürüm). Grup fotoğrafları ise grubun ilk yıllarında çekilmiş ve IN FLAMES insanı Anders Friden’i de barındırıyor. Sizin de anladığınız üzere bakmaya doyamadığım bir sunum var yani ortada.
Toplamadaki şarkıların tamamının üzerinden geçilmiş. Eski demoları da dinlemiş biri olarak biraz daha modern bir kayıt kalitesi ile bu şarkıları dinlemek bambaşka bir keyif. Vokallerde Anders Friden’in gençlik ateşiyle döktürdüğünü görmek de şimdiki halini gördükten sonra ilaç gibi geliyor bana. Bilmeyenler için; Dark Tranquillity 1989-1993 arasında vokallerde Anders, gitarlarda Mikael Stanne (o dönem için sözlerde de Sundin’in yanı sıra Stanne imzası da vardı yine) ile devam ediyordu. Anders’in ayrılmasıyla Stanne vokalleri devraldı. Kaderin biz metal kafalara yaptığı en güzel oyunlardan bir tanesini de araya sokuşturalım böylelikle. Özellikle Trails Of Life Decayed demosundan alınan parçalarda göz yaşartıcı bir performansı var.
Yine sadece bu ürün has olan güzelliklerden bahsedelim. Örneğin W.A.R toplamasındaki Punish My Heaven öyle bir şey olabileceğine başta ben de pek inanamasam da sonradan kabul ettiğim şekilde The Gallery albümündekinden bile daha enerjik, hızlı ve güçlü. Sundin de notları sırasında bu durumu belirtmiş ve grup olarak her zaman bu versiyonu albüm kaydındaki versiyondan daha çok sevdiklerini eklemiş. Bu arada bu toplama için yaptıkları Punish My Heaven kaydı, Fredman Stüdyolarında grubun yaptığı ilk kayıtmış. Bu da grubun ölümüne hayranları için kıymetli bir bilgi olabilir.
Yirmi yıl içerisinde Dark Tranquillity’nin nereden nereye geldiğini görmek, kendi türünde şahsi kanaatimce en iyisi olan bir grubun ilk günlerine gitmek, gençlik dönemlerini tatmak isterseniz bundan daha iyi bir çalışma bulabileceğinizi sanmıyorum. Değişim, yenilik gibi kavramlara, kimi zaman dinleyenlerini şaşırtıp ikiye bölecek kadar açık bir grubun ilk günlerinde çaldığı çiğ, düz, ancak bir o kadar da gelecek vaat eden ve bir şeylerin habercisi olan parçaları dinlemek isterseniz, Yesterworlds‘den daha iyi bir çalışma bulamayabilirsiniz. Bugün biraz Dark Tranquillity övesim vardı ve tamamen Dark Tranquillity severlere yazılmış, çok da anlamı olmayan bir yazı gibi oldu ama Yesterworlds’ün daha çok bilinmesini istiyorum gerçekten. Sen ne güzel bir şeysin be Dark Tranquillity.