Spotify

Geçmişe Dönüş – 1993

Merhaba.

Normalde senenin güzel konserlerinden birine ait bir poster/bilet/flyer örneği seçtiğim kapağımız bu defa biraz farklı. Zira hayli iddialı kapak fotoğrafından da anlaşılacağı üzere “Geçmişe Dönüş” çalma listelerimizde epey karanlık bir döneme denk gelmiş bulunuyoruz. Bu seferki listenin bu kadar gecikmesinin sebeplerinden bir tanesi de 1993 senesinin bu özelliği aslında. Genel anlamda metal müziğin epey popüler olduğu yıllarda, günümüzde efsane kabul edilen pek çok grubun hali hazırda ardı arkası kesilmeyen bir hız ve güçte üretimde olduğu bir dönemde EMPEROR gibi, BURZUM gibi, ROTTING CHRIST gibi, SATYRICON ve IMMORTAL gibi isimler yeraltı piyasada herkesi şoka uğratacak işler ortaya koyarak yepyeni ve epey de tartışmalı bir sahne yaratmaya başlayınca 1993 yılı metal açısından oldukça bereketli ve bir o kadar da ilginç bir sene olmuş.

evil001
Alternatif kapak: Turnenin ismine bakar mısınız arkadaşlar ya vay ayılar vay. (sağ alt köşedeki enfes logo IMMORTAL’a ait)

Genel olarak bu sayfalarda hazırladığım Spotify listelerinde ve özellikle de “Geçmişe Dönüş” listelerinde dinleyicilerin şarkı atlamadan, listeyi baştan sona dinleyeceğini düşünerek şarkı ve tür geçişlerine çok özen göstermeye çalışıyorum. Dikkat ederseniz diğer listelerde de hep belirli türler peşpeşe geliyor ve farklılaşacağı zaman araya hep uygun bir geçiş parçası bulup yerleştirmeye çalışıyorum. Yukarıda bahsettiğim bu çılgın üretim hali ile benim liste hazırlama konusundaki abuk takıntılarım birleşince 1993 yılı benim için bir anda kabusa dönüşüverdi ama sonuçtan ziyadesiyle memnunum. Uzun lafın kısası Metalperver tarihinin en uzun Spotify listesine hoş geldiniz.

SAVATAGE ile başlayıp ENTOMBED ile biten, 32 şarkıyla 2 saat 36 süren bu manyaklığın içerisinde neler yok ki; birer black metal marşı haline gelen I AM THE BLACK WIZARDS ve UNDER A FUNERAL MOON mu dersiniz, geçtiğimiz günlerde doyasıya övdüğüm ANATHEMA‘nın ilk kaydını mı ararsınız (buna özellikle bir bakın zaten, çok şaşıracaksınız), DARK TRANQUILLITY‘nin ilk albümü, CARCASS‘ın başyapıtı “Heartwork”, SEPULTURA’nın dillere pelesenk olmuş “Territory” parçası, KATATONIA’nın eski kafalı pek çok hayranına göre en kıymetli işlerinden biri derken sonsuza uzayan bir liste çıktı ortaya. Daha neler neler var elbette arada ama diğerlerini keşfetmeyi de sizlere bırakayım artık. “Bu kimmiş yaa,” demeyin, emin olun her biri çok kıymetli ve ufuk açan işler. Örneğin pek çoğunuzun adını ilk defa duyacağı DISEMBOWELMENT tek bir albümle adını doom/death türüne altın harflerle kazımış bir isim. O neden devasa isimlerin arasındaki bu tip ufak gruplara da mutlaka bir göz atmanızı öneririm.

İlk defa bu listeleri hazırlarken bu kadar zorlandım ama aynı ölçüde de keyif aldım ve eğlendim doğrusu. Tek üzüntüm TOOL‘un Spotify’da yer almaması yüzünden “Undertow” gibi bir şaheserden bir şeyler ekleyememiş olmak ve birkaç albüm/şarkıyı da listenin bütünlüğünü göze alarak gözardı etmek zorunda kalmam oldu. Bunun dışında kimi unuttuğum şeyleri tekrar hatırlamak, safi ruh ve samimi duygularla yapılmış pek çok içten şarkıyla nostaljik bir yolculuk yapmaktan büyük keyif aldım. Umarım siz de en az benim kadar keyif alır ve kurcalarsınız.

Her zamanki gibi listeye eklemek istediğiniz şarkılar varsa yorumlara yazmaktan çekinmeyiniz; bu liste ve diğer ıvır zıvırlarımız hoşunuza giderse sağda solda paylaşmayı, bizi arkadaşlarınıza önerip metal övme işini daha kolektif bir hale getirme amacımızı gerçekleştirmemize yardımcı olmayı ihmal etmeyiniz ve ben DeLorean’ımda beni 1994 yılına götürecek ayarları gerçekleştirirken siz de bu listenin tadını çıkarınız.

Herkese keyifli dinlemeler!

Yazıyı/albümü değerlendirmek için:

Average rating 0 / 5. 0

Siteye destek olmak için aşağıdaki düğmeye tıklayıp Patreona göz atabilirsiniz👇
Become a patron at Patreon!

Korhan Tok

Üniversiteden sonra metali bırakmadım.

8 thoughts on “Geçmişe Dönüş – 1993

  • Fevziye Turunç

    Listeye SATYRICON eklediğiniz veTOOL albümüne şaheser dediğiniz için çok teşekkürler.TOOL görkeminde yalnız olmadığımı bilmek sevindirdi beni.Yaşasın METALPERVER.

    Yanıtla
    • İsmail Korhan Tok

      Ben teşekkür ederim yorum için. Tool hakkında ileride Undertow veya Lateralus kritikleri gelir muhakkak, aklımda var.
      Satyricon’ın da günümüzdeki hallerini hiç sevmesem ve dinlemesem de ilk 3 albümleri bence müthiş başarılı işler. Umarım listenin kalanını da keyifle dinlersiniz.

      Yanıtla
  • Cursebringer

    Doğduğum yıl. Özellikle sondaki black metal bölümü şaka gibi. O dönemin insanları bunun altından nasıl kalkmışlar gerçekten merak ediyorum. Geçen sene Dso, behexen, dark funeral falan art arda albüm yayınlayınca hepimiz nasıl titredik, bunu düşündükçe olduğum yerde ters dönüyorum

    Yanıtla
    • İsmail Korhan Tok

      Önümüzdeki yılların listelerinde de black metal çılgın atacak ister istemez. Hadi müzikal etkisini bir kenara alalım; 90’larda Türkiye’de bile gücünü hissettiğimiz bir korku dalgası yaydı adamlar gerçekten de. Kolej mezunu, Merkez Bankası gibi bir kurumda (şimdiki gibi değil tabii) çalışan aydın annemi bile panikletip kasetler, tişörtler attırmıştı çöpe. Reha Muhtar sağ olsun, şimdi çok kıymetli olacak pek çok şeyim çöpe gitti ya haha.

      Yanıtla
  • Onur Toptaş

    Liste harika olmuş, ben olsam büuhğzum’dan Key to the Gate ya da Lost Wisdom koyardım ama Dying Freedom, Philosopher ve In the Cold Winds of Nowhere nokta atışı. Aralarında hiç dinlemediklerim de vardı, mal gibi hala spotify olmadığı için arşivden açtım dinledim heheh.

    Bir de ’93 denince metalle ilgili aklıma ilk olarak malum konser gelir: Metallica’nın yurdumuzdaki ilk konseri. Yıllardır o konser hakkında sürekli efsanevi bir şeyler okurum/duyarım ve ne teselli olurum ne de hayıflanmam azalır. Geçmişe dönme hakkım olsa yaşamayı en çok istediğim 2-3 deneyimden biri mutlaka 93’teki bu konser olurdu. O dönemlere ve o dönemdeki metal ortamına özel bir ilgim olduğu için de böyle, metallica’yı çok başka sevdiğim için de.

    Yanıtla
  • İsmail Korhan Tok

    Burzum’dan önce Lost Wisdom vardı, sonra liste black metale geçerken şöyle bir interlüd lazım diye düşünerek Den Onde Kysten’i aldım. Metallica hadisesinde de aynı hisler içinde olduğumuzu biliyorsun sen zaten haha.

    Yanıtla
  • şu an müthiş duygulanmış vaziyetteyim. sene 2004-2005 falan olmalı, nette yukarıdaki Fuck Christ tour ’93 posterini bulmuştum, iskelet İsa’nın kafatasına yapılan muameleyi uygun boyutlarda kırparak MSN’de çok uzun bir süre avatar olarak kullanmıştım. burada rastlamasam belki ömrümün sonuna kadar hatırlamayacağım bir şeydi bu. nereden nereye…

    Yanıtla
    • İsmail Korhan Tok

      Müthiş denk gelmiş ya ahah.

      Yanıtla

Bir Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.