Tir – Mountains

Fantastik rol yapma oyunlarına aşina olanlarınız mutlaka vardır. Hani şu Stranger Things dizisindeki çocukların oynadığı türden rol kesip zar atmalı masaüstü oyunlar. Ya da özellikle 90’larda pıtrak gibi çoğalmaya başlayan, birbirinden muhteşem öyküler ve müziklerle insanı bambaşka bir evrende, bilinmeyene doğru epik bir maceranın içine sürükleyen efsane bilgisayar oyunlarından bir tanesini bir kez olsun duymuşsunuzdur. Unutulmuş Diyarlar’dan, Ejderha Mızrağı’ndan, Orta Dünya’dan veya bir zamanlar televizyonda da sıkça gösterilen, gelmiş geçmiş en kötü uyarlamalardan birine Jeremy Irons gibi bir zat-ı muhteremi dahil ettikleri mendebur Zindan ve Ejderha filminden kulaklarınıza bir şeyler çalınmıştır en kötü. Karanlık koridorlar, yosun kaplı taş duvarlar, eko yüzünden ne kaynağının yerini ne de aradaki mesafeyi çözemediğiniz, fakat iyi niyetli bir varlığa ait olmadığı belli, tekinsiz bir hırıltı ve keskin tırnakların taşa sürtünmesi… İnsanı dehşete düşüren, güneş ışığının tek bir çatlaktan bile nüfuz edemediği karanlık, rutubetli, ürkütücü ve meşum bir zindandan bir müzik yükseliyor, duyuyor musunuz?

Gençliğimi ne ile harcadığımı ifşa etmeyi bırakıp müziğe dönelim artık. Yabancıların “Dungeon Synth” diye tabir ettiği, yoğun bir atmosfer yaratımına ve seslerin tekrarı ile zaman/mekan algısının çarpıtılmasına dayalı karanlık ve geçmiş zamana ait bir müzik ile iştigal eden İstanbul çıkışlı Tir’in ilk albümü “Mountains”, bu konuda Türkiye’de, en azından profesyonel anlamda, bir ilk olma özelliği taşıyor.

Hala ne ile karşılaşacağınız konusunda emin değilseniz black metal ile haşır neşir olanların kolaylıkla fark edebileceği üzere temel olarak black metalde sıkça rastlanan, girişte, ortada veya kapanışta yer alan kısa, klavye temelli, albüme hava katan bölümlerin genişletilmiş, kapsamlandırılmış ve bir bağlama oturmuş hali diyebiliriz bu müzik için.

Varg gibi (BURZUM), Mortiis gibi (EMPEROR) tanıdık isimlerin yarattığı bu tür, eğer yeni fikirlere ve epik müziklere alışkın değilseniz, içine girmesi ve benimsemesi epey zor. Ancak hayatınızın bir noktasında, ilk paragrafta bahsettiğim türden bir fantazya ile dirsek teması kurduysanız, taş kaleler, puslu dağlar, derin mağaralar ve sonu görünmeyen tünellere dair zihninizde bazı imgeler yaratmakta zorlanmayan bir hayal gücüne sahipseniz bu tür size çok şey sunabilir.

Oytun Bektaş’ın tek kişilik projesi bu anlamda beklentileri fazlasıyla karşılıyor. Doğanın, evrenin, pagan/şaman kültürünün izlerini taşıyan tınılar ile siyah ile beyazın günümüzdeki kadar birbirine uzak olmadığı, ilgi çekici ve fakat tehlikeli bir dünyanın kapılarını arayan harika bir kayda sahip Mountains. Tabii kayıt derken, albümde öyle gitarlar, davullar, çığlık çığlığa vokaller duymak  mümkün değil. Buna karşın bariz bir black metal karanlığını, dark/neo folk havayı ve genel hüzün halini hissetmemek imkansız. Kısacası alabildiğine basit görünen müziğiyle pek çok farklı duyguya hitap edebiliyor Mountains.

Bu tarz bir “sev ya da nefret et” iş için söylenecek fazla bir şey yok. Kendi birikiminize, kültürünüze ve müzikten beklentinize göre bambaşka değerlendirmelerde bulunulabilecek bir albüm Mountains. Ancak kendini tekrar etme eğiliminde, eski devinim ve dönüşüm hızını çoktan kaybetmiş metal dünyamız içerisinde böyle cesur adımlar atabilmek gerçekten takdire değer. Aynı şekilde Oytun’un müziğe bakış açısındaki pürist tavrı ve profesyonel tutumunu görmek de ayrıca, en azından kendi adıma, sevindirici.

Şanlı bayrağımız, destek, seferberlik, yaşasın biz, hey! gibi manyaklıklara girmeden, kritik çerçevesi dahilinde bahsettiğim şeyler sizi cezbettiyse Tir-Mountains’a mutlaka kulak vermenizi tavsiye ediyor, aksi takdirde hali hazırda belirli bir kitleye hitap eden ve tamamen bilinç dahilinde yapılan bu özel müzik türü hakkındaki kıt bilgi ve algı havuzundan taşması muhtemel parıltılı müzikal değerlendirme ve yorumların minimum düzeyde kalmasını temenni ederek huzurlarınızdan ayrılıyorum.

P.S.: Tir’e destek olmak ve Mountains albümüne sahip olmak isterseniz 1$ veya dilediğiniz miktarı ödeyerek bandcamp adresinden albümü satın alabilirsiniz. Evet, 1$.

21032561_1394345047315698_5445475233653170400_n

Become a patron at Patreon!

Korhan Tok

Üniversiteden sonra metali bırakmadım.

Bir Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.