Kısa

Pazar kısaları – 9

CARNIFEX – Slow Death

5122a09b815908f2a52753a8da8919a2

Genelde -core ile biten türlerdeki müziklerden kara vebadan kaçar gibi kaçsam da, hemen hemen tüm -core türlerinde de en az bir tane çok sevdiğim grup oluyor. Aslında deathcore için kürsünün en tepesindeki bu isim THE RED CHORD olsa da, CARNIFEX de en azından ikinci ya da üçüncü sırada kendine yer bulabiliyor. CARNIFEX’in benim için en ilgi çekici tarafı müziklerindeki o çok hafif black metal tadı olduğundan olsa gerek, “Slow Death” de şimdiye dek en sevdiğim albümleri oluverdi birden bire.

İşi bir adım ileriye götürüp DIMMU BORGIR ya da CRADLE OF FILTH gibi grupların atmosfer yaratımlarından iyiden iyiye etkilenen CARNIFEX, bu sefer gerçekten de “blackened deathcore” gibi bir hale bürünmüş adeta. Deathcore’u deathcore yapan her elemente rastlamak yine mümkün “Slow Death”te; ama albümün adının ipucunu verdiği gibi bu defa her şey biraz daha yavaş gerçekleşiyor. Temponun o bilindik CARNIFEX hızına ulaştığı yerler iyice seyrekleşmiş, daha işin ağır ve atmosferik tarafına kaçan şarkı yapıları albümü ele geçirmiş.

Safkan deathcore bekleyenler belki hayal kırıklığına uğrayacak; ama “Slow Death” taş gibi bir albüm. Evet belki yeterince gaza getirip sağı solu yumruklatmıyor fakat o amaç peşinde koşmamış grup belli ki. Bir sonraki albümde tamamen black metale kaysalar şaşırmayacağım artık.

80/100

SKÁPHE – Untitled

a1240632277_10

İkinci albümü ile 2016’nın en iyileri listemde de kendine yer bulan SKÁPHE, bir adet 22 dakikalık VII adında şarkıdan oluşan (ki bir önceki albümdeki şarkı isimlerinin I‘den VI’ya kadar artarak ilerlediğini hatırlayalım bu noktada) bir EP ile 2017’ye merhaba dedi.

İlk iki albümlerinde gösterdikleri karanlık, “evil” black metal atmosferini aynı şekilde koruyan; fakat yaklaşımlarını daha uzun bir şarkı yapısına uyacak şekilde değiştiren grup, şarkının uzun süresi boyunca değişken bir karakter sergilemeyi başarıyor. Kimi zaman enerji patlamaları ile sert yapıda tam bir black metal kaydına dönüşen ve etrafa alevler saçan şarkı, ilerledikçe sakinleşiyor ve daha ruhani bir düzeye çekiyor kendini, bir aktif yanardağın tepesinden akan kızıl nehirler gibi.. Daha sonra ise aheste aheste süzülen lavlar herhangi bir ön emare göstermeksizin tekrar patlıyor ve külden, alevden göz gözü görmüyor. Bir süre sonra ise her şey tekrar sakinleşiyor. Bu aktif volkan döngüsü sayesinde şarkı hiç sıkıcılaşmıyor; ne geleceğini bilen gözlemcileri bile gelen şeyin kuvvetiyle yine şaşkınlığa uğratıyor.

SKÁPHE şarkının aksine kariyerine ve kayıtlarına hız kesmeden devam ediyor. Bu çizgiyi sürdürürlerse ileride efsane olacak eserler piyasaya sürmeleri kaçınılmaz gibi gözüküyor şu an.

83/100

ASOFY – Nessun Luogo

a4004497375_10

Son yılların bana en çok hitap eden plak şirketlerinden Avantgarde Music sayesinde haberdar olduğum nefis, bir o kadar da her zevke hitap etmeyecek bir grup ASOFY. Metal olarak bile sınıflandırmanın biraz sınırları esnetmek olacağı “Nessun Luogo” tamamıyla atmosferik bir yaratım. Böyle bir sınıflandırma var mı bilmiyorum; ama neredeyse funeral doom rock gibi bir şeylere tekabül ediyor. Albümün büyük çoğunluğuna funeral doom metal kadar yavaş bir tempo hakim; ama gitar tonlarının temizliği burada ASOFY müziğini farklılaştırıyor. Vokaller tam temiz olmamakla beraber brutal de denemeyecek bir değişiklikte icra ediliyor; bas gitar bazı anlarda tüm müziğin ruhunu free-jazz’a çekecek kadar ön planda ve serbest, vesaire vesaire.

“Nessun Luogo” yukarıdaki denemelerimden göreceğiniz üzere tarifi epeyce zor bir albüm çünkü tıpkı plak şirketinin adı gibi avangart uçlarda bir çok esinlenmeyi bir araya getirip akıcı bir hale sokabilmeyi başarmış bir grubun ellerinden çıkma. Milanlı grup tamamı İtalyanca olan albüm, şarkı isimleri ve şarkı sözleriyle bu dile hakim olmayan bizler için iyice bir anlaşılmaz hale de sokuyor müziklerini ve bu bilinmezlik bulutu insan doğasının bir gereği olarak iyiden iyiye çekici kılıyor “Nessun Luogo”yu.

Canınızın sıkkın olduğu kış gecelerinde bir mum yakıp dinlemelik, bu sene metal dışında en sevdiğim işlerden biri haline gelmiş bir albüm koymuş ortaya ASOFY. Şans vermeye değer gibi.

82/100

Yazıyı/albümü değerlendirmek için:

Average rating 0 / 5. 0

Siteye destek olmak için aşağıdaki düğmeye tıklayıp Patreona göz atabilirsiniz👇
Become a patron at Patreon!

Ertuğrul Bircan Çopur

Doydum ama aç gözlülükten yiyorum.

Bir Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.