Darkspace – Dark Space III
DARKSPACE, iyi-kötü kavramlarını bir kenara bıraksak bile, eşsiz bir grup. Kimi atmosferik metal gruplarının müziklerinin içinde yer alan tek bir etmeni, müziklerinin tamamı haline getirmeyi seçmiş durumdalar. Karşımızda belki de black metalin en minimalistik hali var diyebiliriz. Bu minimalistlik, ambient etkisinin yoğun olarak kullanımından ziyade, bilinçli olarak grubun tüm albümlerinde kullandığı prodüksiyondan, tabir yerindeyse tüm müziğin yoğun bir sisin arasından dinleyiciye sunulmasından geliyor. Ambient etkileşimler elbette ki var türü icra eden birçok grup gibi; ama DARKSPACE türün elverdiği sınırları zorlayacak kadar çiğ bir müzik yapıyor aslında.
Tek tek öğelere bakacak olursak karşımıza oldukça yaygın parçaların çıktığını görebiliriz; çok çok az varyasyonlu davullar, uzun süreler aynı kazımalar üzerinden devam eden gitarlar, derinden gelen scream-brutal arası çığlıklar, ve klavyeyle oluşturulan devasa bir ses duvarı. Tüm bu etmenleri kullanan DARKSPACE’in benzersiz bir grup olmasını sağlayan taraf ise, müziklerine seçtikleri temadan hayat buluyor.
Tarih, mitoloji, satanizm, paganizm gibi oldukça yaygın olan konuları artık yeterince ilginç bulmamış olsalar gerek, DARKSPACE uzay, boşluk, kozmik mistisizm gibi konulara yönelmiş. Her ne kadar şarkı sözleri bulunamıyor ve müzikten kesinlikle anlaşılamaz durumda olsa da, grubun müziğine kendi temasını muazzam bir şekilde yedirdiğini duymamak mümkün değil. Zaten gerek alışılagelmişin dışında makyajları, gerek albüm kapakları ve imajlarıyla oldukça farklı bir portre çizen grup, müzikleri ve temalarının da bu denli farklı olmasıyla kendisine oldukça mistik bir hava çizme işini çok iyi başarıyor. Tek kişilik projesi olan PAYSAGE D’HIVER ile çıkarttığı sürüyle demoda kış temasını enfes kullanan İsviçreli Wintherr (buradaki adıyla Wroth), müziğe belli bir his katma işinde usta olduğunun DARKSPACE’te altını çiziyor denebilir.
Hep grubu tanıtıp albümden hiç bahsetmemiş gibi oldum, farkındayım; ama grubun çıkarttığı tüm albümler aynı adımlar üzerinden gittiği için bu böyle oldu biraz da. Her yaptıkları iş birbirinin kopyası demek elbette değil bu. Müziklerinin her albümde biraz daha olgunlaştığı, dinleyen herkesin rahatça fark edebileceği bir durum. Kritik için de şimdiye dek çıkmış son albümleri olan “Dark Space III”ü seçmemin sebebi de bu. Yedi şarkı 79 dakikalık (oha evet) albüm, üç buçuk dakikalık geçiş şarkısı “Dark 3.15″ dışında tamamı 10 dakika üzerinde şarkılardan oluşuyor. Tek tek şarkıları inceleme işine girişmeye hiç gerek yok, çünkü tıpkı kullanılan öğelerin toplamından farklı bir müzik oluşturmayı başardıkları gibi, ortaya çıkarttıkları albüm de baştan sona dinleyiciyi yerinden söküp götürme işlevi görmesi için bir bütün halinde oluşturulmuş gibi. “Dark 3.13″ün ikinci yarısı hariç neredeyse hiç tempo değiştirmeden dinleyiciyi uzayın derinliklerinde yolculuğa çıkartma amacı güdülüyor, ve neredeyse seksen dakikalık hipnotik bir seans oluşturuluyor.
Hem oldukça çiğ, hem de yer yer çok yoğun atmosferik bir müzik var “Dark Space III”te. Bu iki aykırı yönün de inanılmaz bir başarıyla ortaya konduğunu da, albümün aldığı tepkiler, puanlardan rahatça görebilirsiniz. Tüm bunları bir araya koyunca, black metalin şu ya da bu alt kolunu tercih edenler bu albüme şans versin demeye bile gerek görmüyorum; bu tarzı seven, metalin bile içindeki kara koyun olarak görülen bu türe gönül vermiş (eheh) herkesin dinlemesi gerektiğini düşündüğüm bir albüm “Dark Space III”. DARKSPACE de, belli bir kitle tarafından çok sevilen ve beğenilse de, İsviçreli olduklarından mıdır bilmiyorum, hala adını yeterince duyuramadığına inandığım bir grup. Amerika ya da Kanadalı olsalar, çok daha tanınır ve adlarını duyurur olurlardı eminim.
Son olarak, bulabilirseniz grubun canlı kayıtlarını izlemenizi, hatta elinize fırsat geçerse (senede bir konser falan veriyorlar) bir konserlerine gitmenizi ve (ben henüz olamamış olsam da) bu hipnotik müziğin canlı icrasına ortak olmanızı tavsiye eder, hepinize karanlık uzaylar dilerim.
92/100