Kritik

Venomous Concept – Politics Versus the Erection

Merhaba.

Kadrosunda BRUTAL TRUTH‘un efsanevi vokalisti Kevin Sharp ve NAPALM DEATH dışında da birçok farklı projedeki varlığıyla (BRUJERIA, LOCK UP, ANAAL NATHRAKH…) ekstrem metale damgasını çoktan vurmuş usta bas gitarist Shane Embury’i barındıran veteran hardcore punk / grindcore topluluğu Venemous Concept’in yeni albümü yüzünden boğaz düğümlenmesinin klavye başındaki karşılığını yaşıyorum bir süredir. Çünkü Politics Versus the Erection‘ı sizlere anlatmak, tetiklediği düşünceleri filtresiz biçimde paylaşmak istiyorum ama bir ileri iki geri gidiyor cümlelerim.

Bunun temel sebebi, uzun yıllardır süregelen keyifsizlikler nedeniyle artık politik ve ona bağlı sosyo-ekonomik meseleleri konuşma hevesimin giderek azalmış olması aslında. Haber izlemeyi bırakalı ne kadar oldu, hatırlamıyorum bile. Sosyal medya varlığım ise minimum düzeyde. Fakat bu halde bile sabah uyanır uyanmaz bir ağırlık çöküyor üzerime. Cüzdanımdaki para, onu nereye saklarsam saklayayım durduğu haliyle değersizleşmeye devam ederken bu çok sevdiğim topraklarda ufak bir gezintiye çıkıp kafa dağıtmak bile incelikle planlanması gereken önemli bir meseleye dönüşebiliyor örneğin. Pahalılık bir yana, bize uygun mahallelerin, semtlerin, tatil bölgelerinin sayısındaki düşüşü gözlemlerken, kanla savunulduğu esnasa “Paşam şurayı savunmasak mı ya orada hep it köpek yaşıyor,” denilip denilmediğini merak ederken buluyorum kendimi sık sık…

“Fuck all your nonsense and the air that you’re breathing”

Son yıllarda %1400 artan kadın cinayetlerinin abartıldığı düşünülüyor; kimi masumlar gökdelenlerden aşağıya atılır, varillerin içinde yakılırken kimi suçlular ancak sosyal medyada, toplumun belirli bir kesiminin tepkisi kontrol edilemez boyutlara ulaştığında suçlu muamelesi görmeye başlıyor. Bireysel ve toplumsal güvensizlik tırmanmaya devam ederken yanımda yürüyen kadının güvenliğini sağlama içgüdüsüyle hep tetikte ve hep biraz ürkek şekilde yürüyorum artık. Dürüst kazançlarla yıllık motorlu taşıt vergisinin bile ödenmesi zor olacak süper lüks arazi araçlarının içinde, dikiz aynalarını dahi göremeyecek halde bir çeşit at gözlüğü takınmış insanlar hızla yanımdan geçerken yargılayan bakışlarla aidiyet duygumdan geriye kalanları ezip toz haline getiriyorlar. Vardığımız yerde ise sevdiğimiz bir dostumuz, PayPal kapalı olduğu için yaşadığı sıkıntıları anlatıyor…

“Fuck this shit I’ll burn your dream”

Neyse, artık bu tip albümleri dinleme süreçlerim, müziği değerlendirme seanslarının ötesine geçiyor sıklıkla. Haliyle Politics Versus the Erection esnasında da öfke, içimdeki Bruce Banner’ı alt ediyor ve sinir krizi geçirip etrafa tükürükler saçarak Venomous Concept’in alaycı sözlerini haykırırken buluyorum kendimi. Her şey üst üste gelip modumu fazlasıyla düşürdüğünde bile onlar durmuyor neyse ki; Shadows ile çuvaldızı kendime batırmamı sağlayıp insanı kendine getiren tokatı yapıştırıveriyor suratıma. Mizahşörlüğü de elden bırakmıyor üstelik; öteki türlü bu kadar gerçeklik fazla gelebilir, aşırı yüklenmeden iyice deli gibi bir şeye dönüşebilirdik. Sözler tam dozajında kısacası.

Uzun soluklu silah arkadaşları Danny Herrera ve Shane Embury, keskin ve ritmik bir altyapı oluştururken Kevin Sharp’ın şarkı şarkı karakteri değiştirebilen dinamik vokalleri, albümü sürüklüyor. Hızlı, net, direkt bestelerden oluşsa da her biri temel fikirlerini ve süslemelerini açık edecek kadar da geniş alana sahip bir albüm Politics Versus the Erection. LOCK UP kadar grindcore veya NAPALM DEATH kadar ciddi değil ama bestecilik açısından bir yan projenin ötesinde işçiliğe sahip kesinlikle. Üstelik önceki albümlere kıyasla da öyle bir hızlanma, öyle bir şahlanma durumu var ki yan proje statüsü bile sallanıyor o bangır bangırlık esnasında. Baştan sona dinlenilmesi şart, o yüzden tek tek ayırmak doğru olmaz ama Eliminate, Dementia Degeneration ve elbette Lemonade, favorilerim merak ediyorsanız.

Bu sefer de böyle oldu. Son paragraf dışında kritik bile değil belki de ama neyse ne. Ayrıca derdim herhangi biriyle veya yapıyla değil, sonuçla. Sevgiler.

85/100


Yazıyı/albümü değerlendirmek için:

Average rating 0 / 5. 0

Siteye destek olmak için aşağıdaki düğmeye tıklayıp Patreona göz atabilirsiniz👇
Become a patron at Patreon!

Korhan Tok

Üniversiteden sonra metali bırakmadım.

2 thoughts on “Venomous Concept – Politics Versus the Erection

Bir Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.