Kritik

Yerli Pazarı: Devoured Elysium – Extermination Policies

Merhaba.

İzmir de artık iyiden iyiye yerli metalde söz sahibi bir şehir haline geldi. Eskinin death metal bombası HECATOMB gibi, melodik death metalde hak ettiği değeri görmediğine inandığım FREEDOM GRAY gibi, bir dönemin IN-SPITE‘ı ve diğer veteran isimlerin yanına OCULUS‘tan ZİFİR‘e, TAGRAHT‘tan CLOUD THEORY‘ye, KETUM‘a kadar pek çok yeni isim eklendi İzmir sahnesinde ve işin güzeli, çığ gibi büyümeye de devam ediyorlar.

DEVOURED ELYSIUM da İzmir’in ülkemize kattığı en yeni değerlerden biri olarak, geçen hafta yayımlanan ilk albümü Extermination Policies ile adımını attı metal piyasasına.

Aslında kuruluşları 2016’nın sonlarına dayanıyor. Kerem Akman (vokal),
Güven Elban (gitar), Hürkan Çağlar (bas) ve Atakan Kayman (davul) dörtlüsünden oluşan ekibin brutal death metal ile iştigal ettiğini anlamak için kapağa, logoya, şarkı isimlerine bakmak yeterli zaten ama eğer o yetmezse grubun şarkılarının Slam Worldwide gibi YouTube’un en çok takip edilen, biz buraya sizi duvara çivilemeye geldik metali sevdalılarının buluşma noktası sayılan dev bir kanal tarafından paylaşıldığını fark edince durumun ciddiyetini anlarsınız muhtemelen.

Bu yakınlarda paylaştığı yeni parçasıyla yine dayağa doyduran hayvan grup KATALEPYSY gibi, 2018 çılgınlığındaki Invidious parçası hala gecelerime musallat bir başka danalık INGESTED gibi brutal death metal ile slamming mevzularını dengeli biçimde sunan, gücünü orta-temponun yarattığı o ağır siklet hissiyatından alan bestelere sahip, dayakşör bir albüm yazmış Devoured Elysium. Fakat bu dengeli yaklaşım dışında Extermination Policies‘de dikkatimi çeken esas şey, bestelerin öz olarak çok sade ve kaostan uzak, bu tür için görece çok rahat dinlenebilir yapılarda olması ki an itibariyle beni gruba çeken en büyük etken bu.

Sirenler eşliğinde açılan Designer of the Great Infestation, içinde bulunduğumuz salgın ortamına uygun şekilde açılıp kısa sürede hızını alarak yardırmaya başlıyor. Chugging rifler yanı sıra bol bol pitch harmonics ile süslü, antik zamanlarda kürek mahkumlarının ritmini belirleyen acımasız bir davulcu gibi sektirmeden, durmadan kafanıza vuran, şişman şişman tonlanmış kick davullar ve trampet vuruşları eşliğinde direkt sallanmaya başlıyor kafalar. Kapanıştaki Slaughter for No Reason‘ın son saniyesine kadar da durup soluklanma fırsatı tanımıyor Devoured Elysium bizlere, sağ olsun.

Kerem’in brutalinin yanı sıra Hürkan’a ait olduğunu düşündüğüm, ana vokalle iyi bir ikili oluşturup çeşitlilik katan back vocal performansının yanı sıra 2. parça Cannibalistic Aliens from Other Dimensions‘ta gruba ORGANECTOMY insanı Alex Paul eşlik ediyor ki bu da hem İzmirli ekibin vizyonunu görmek açısından önemli bir iş hem de nereden baksan klas bir hareket. Alex de zaten içinden geçmiş parçanın. Ufak tefek parçalardan bahsetmişken albümdeki favorim Planetary Devastation‘ın çok daha kaotik, hızlı bir şarkıya evrilecekmiş gibi, aradaki minik sweep oyunlarıyla uzaylı temasını coşturan girişinden sonra bir anda düşüp çok daha sert, çok daha yıkıcı bir şeye evrilmesine bayılıyorum her defasında. Zaman bükülüyor resmen 16. saniyede, hshah.

Albümün enfes prodüksiyonu, güçlü performansları (özellikle vokal ve davul yanıyor) ve yarım saatlik ideal süresi, Extermination Policies‘i türün özellikle hayranı olmayan ama death metale aşina dinleyiciler için de dinlenebilir kılıyor bence. Görece basit tutulmuş rifler, melodik gitar numaraları ve vokalin arada nefes aldıran esleri, üst üste dinleyince bir süre sonra yorulmaya ve gazımı kaybetmeye başladığım bu türde defalarca sıkılmadan dinlememi sağladı albümü. Belki safkan brutal/slam death metalciler için kötü haberdir bu ama diğer taraftan türe yeni dinleyiciler kazandırabilecek bir albüm olması değerli benim gözümde.

Devoured Elysium harika bir başlangıç yaptı kariyerine. Umarım ilerleyen yıllarda da tıpkı Ankaralı ağabeyleri MOLESTED DIVINITY ve son dönemde çılgın atan diğer türlü ekstrem grubumuz gibi onlar da dünyaya açılıp yıkımlarının boyutunu genişletmeyi başarırlar. Extermination Policies, bu açıdan fazlasıyla umut veren, iyi bir albüm ve eğer asla katlanamıyorum abi ben bu türe seviyesinde değilseniz, bir yarım saatinizi ayırıp çevirin bir tur mutlaka. Bakarsınız Devoured Elysium yepyeni bir kapı açar müzik zevkinizin koridorlarında, belli mi olur.


12 kişiye daha ihtiyacımız var, biri sen misin?

Yazıyı/albümü değerlendirmek için:

Average rating 0 / 5. 0

Siteye destek olmak için aşağıdaki düğmeye tıklayıp Patreona göz atabilirsiniz👇
Become a patron at Patreon!

Korhan Tok

Üniversiteden sonra metali bırakmadım.

Bir Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.