Kritik

Gaahls WYRD – GastiR – Ghosts Invited

“Satan.”

Büyük bir kesim Gaahl’ı 2005 yılında çekilen Metal: A Headbanger’s Journey belgeselindeki zorlama halleriyle tanıdıysa da Kristian Eivind Espedal, yani nam-ı diğer Gaahl, aslında 1993’te kurduğu TRELLDOM ile Norveç black metal dünyasına adım atmış, 1998-2007 yılları arasında GORGOROTH‘ta vokal yapmış, WARDRUNA‘yı ve bir dönemin GOD SEED‘ini kurmuş, uzun yıllardır metal dünyasının içinde yer alan bir birey. Birey diyorum, zira kendisi gey. Tabii bu bizi trivia değeri dışında zerre ilgilendiren bir bilgi değil ve herkes nasıl yaşamak istiyorsa o şekil.

2002 ve 2006 yıllarında saldırı/işkence suçlarıyla aldığı hapis ve para cezaları, 2008’de cinsel yönelimlerini açıkladıktan sonra aldığı tonlarca ölüm tehdidi, Infernus‘a karşı Gorgoroth’un isim haklarını almak için giriştiği lüzumsuz, acınası ve zavallı (gördüğünüz üzere bu konuda epey objektifim) mücadele ve tüm bu sansasyonel hadiseler bir yana, Gaahl’ın black metal dünyası için ilham veren bir vokali olduğu, çoğunluk tarafından kabul edilen bir gerçek. Bu nedenle 2015’te temellerini attığı Gaahls WYRD’dan gelecek ilk albüm, belirli bir kitlenin uzun süredir beklediği bir şeydi ve GastiR – Ghosts Invited, nihayet 24 Mayıs’ta ortamlardaki yerini aldı.

Tahmin edilebileceği üzere Gaahl’ın türlü vokal marifetleriyle öne çıkan albümün aslında ilk göze çarpan özelliği prodüksiyonu. Yumuşak, son dönemin black gaze gruplarında gördüğümüze yaklaşan kayıt tercihleri belki yeni dinleyicilere ulaşma konusunda yardımcı olsa da özellikle black metalin rahatsız edici, yırtıcı tarafını deneyimlemek isteyenler için hayal kırıklığı yaratabilir biraz. Sanki kocaman bir yastık bulup kayıt odasının üzerine bastırmışlar gibi tınlıyor GastiR. Davul da hak getire bu arada; taka-tuka çıs çıs diye bir sesler geliyor ama davul mu o emin değilim hala. Böyle boğuk davul olmaz. From the Spear‘daki o mis gibi tom fikri bile manasız ve garip geliyor kulağa bu kayıt yüzünden. Bakın bu çok yanlış.

Pek ısınamadığım kaydı bir yana, Gaahl’ın bol çeşitlilik arz eden vokalleri albümün en büyük artısı ve maceracı yönünü kuvvetlendiren bir etmen kesinlikle. Black metal çığlıklarından ziyade genellikle fısıltı/konuşma arasındaki temiz vokaliyle öne çıkıyor Gaahl ve zaman zaman da tüm grup transa geçmiş folklorik bir koroya dönüşüyor. Zıtlığın ve tekrarın gücüne inanılmış belli ki ve The Speech and the Self‘teki yüksek tempo bölümlerde Gaahl’ın ağırbaşlı vokallerinde gerçekten de bu zıtlık gücünü gösteriyor. Aynı şekilde From the Spear, albümün en hızlısı Ghosts Invited, sonlarındaki vokal tekrarlı kısma uyuz olsam da enfes Carving the Voices veya bildiğimiz, sevdiğimiz bariton Gaahl danalıklarına şahit olduğumuz Through and Past and Past gibi şarkılar, temiz vokal numaraları sayesinde şahlanıyorlar.

Gitar işçiliği ve beste açısından yeni kapılar açan bir albüm değil GastiR ve hatta Gaahl’ın black metalden iyice uzaklaşacağını düşünenleri ters köşeye yatıracak kadar da geleneksel black metal standartlarında bestelerle dolu. Ancak ENSLAVED türü gitar rifleri ve TRELLDOM dönemini hatırlatan şarkılar – Veiztu Have – ve benzer karakterdeki folk atmosferi, MAYHEM selamı olduğu kilometrelerce öteden anlaşılan açılış parçası Ek Erilar ya da black metalin geleneksel kalıplarının bolca kullanımına rağmen ani tempo değişiklikleri, düpedüz gotik rock tabanlı kimi gitarları, Wardruna geçmişinden gelen o şuh hava ve Gaahl’ın üzerinde özgürce oynadığı vokalleriyle rahatlıkla deneysel etiketi altına konumlandırabileceğimiz bir albüm aynı zamanda. Özellikle tutarlı, sabit giden bir albüm arayanları epey zorlayacaktır, zira ben bile devamlı değişen vokallere adapte olmakta biraz zorlandım başlarda.

Belki bu kafa bulandıran Nordik atmosferini kaybedebilirdi bir parça ama biraz daha güçlü gitarlar, durmak bilmeyen davulların hakkını veren düzgün bir davul miksajıyla yılın en enteresan albümlerinden birine dönüşebilirmiş GastiR – Ghosts Invited benim için ama bu haliyle de beklemediğim kadar sık dinlediğim ve muhtemelen dinlemeye devam edeceğim bir albüm olmuş. Biraz çorba gibi duruyor her şey başta ve alışmak biraz zaman istiyor ama kesinlikle bu zamana değen bir iş çıkarmış Gaahl. Müzikal geçmişine bakınca tahmin edilebilir gibi dursa da – Kati Ran ile yaptığı Blodbylgje şarkısına da bakın mutlaka – tabiri caizse dikişsiz bir şekilde tüm sevdiği şeyleri birbirine kaynaştırmış gerçekten. Saf black metal arayanları üzecek belki ama black metale de uzak olmayan yoğun atmosferli, vokal ağırlıklı ve ekstrem şeylerden hoşlananları epey tatmin edecektir.

84/100

Yazıyı/albümü değerlendirmek için:

Average rating 4 / 5. 1

Siteye destek olmak için aşağıdaki düğmeye tıklayıp Patreona göz atabilirsiniz👇
Become a patron at Patreon!

Korhan Tok

Üniversiteden sonra metali bırakmadım.

Bir Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.