Kritik

Carnac – The Frail Sight EP

Sevgili yazar dostumuz Ozan Turakine’nin gitarıyla bir parçası olduğu CARNAC, Ankaralı beş kişilik bir death metal grubu. Son yıllarda biraz da olsa kıpırdanmaya başlayan Türk death metal piyasasına yeterli ilgiyi gösteremediğimi itiraf etmem gerekse de, yabancı sitelerde hep çok iyi puanlar alan ve özellikle çıktığı zamanlarda defalarca döndürüp kendi kendime melodilerini mırıldandığım “The Frail Sight”ın sanıyorum ki hiç Türkçe bir incelemesinin olmaması halini kırmak gerektiğinden objektiflik pelerinimi üzerime geçirip kollarımı sıvıyorum.

13113015_1592827117712046_5485575049563518570_o

Grubun başta herhangi bir plak şirketinden bağımsız olarak çıkarttığı “The Frail Sight” EP’sinden sonra Amerikalı Sliptrick Records ile anlaştığını belirterek başlayayım. Yakında ilk uzunçalar albümlerine de kavuşacağımız gruptan kısa zaman önce gelen kısa bir teaser’a da şuradan ulaşabilirsiniz.

“The Frail Sight” toplamda 16 dakika civarı dört şarkıdan oluşuyor ve şarkıların kısa süreleri grubun yapmak istediklerine odaklanmasını sağlamış. Peki nedir yapmak istedikleri? Tarz olarak her halükarda death metal sınırları içinde kalsa da death metale olan farklı bakış açılarını old-school bir yaklaşımla bir kapta eritmek diyebilirim. Daha EP’nin açılışında brutal death metal gruplarından fırlamış gibi duran riflerin hemen peşinden teknik sulara akıp GOROD tadında gitar oyunlarına giren Hericide ile bu farklı bakış açılarının bir kısmını ilk iki dakika içinde bile görebiliyoruz. Kimi zaman basların da desteğiyle iyice melodikleşiyor CARNAC müziği, kimi zaman ise iyiden iyiye 80-90’lar İskandinav death metaline kayıyor.

Sanıyorum “The Frail Sight”ı sıkılmadan defalarca çevirebilmemin en büyük sebeplerinden bir tanesi grubun bu eskici yaklaşımla yeni, prodüksiyonu aşırı parlamış teknik-progresif death metal gruplara öykünmekten sonuna dek kaçınmayı başarması. Vokalist Burak Yenitepe’nin hem brutal, hem de gitarların bastığı notalara yakın yerlerde giderek kimi zaman iyice melodikleşen vokalinin en ön plana koyulmayıp müziği riflerin yönlendirmesine izin vermeleri; vokalin adeta enstrümanlardan biri haline gelerek müziğin gerçek bir parçası olduğu izlenimini vermesi bence çok önemli. Kişisel bir tercih olarak vokalin varyasonlarını melodik tarafa doğru değil de brutal yarı-çığlıklar içerecek şekilde daha vahşi yöne doğru yapmasının toplamda yakalanan atmosferi farklı bir yönde iyiden iyiye zenginleştireceğini düşündüğümü ekleyeyim.

Tek tek şarkı incelemesine girmek istemiyorum; ama buradaki dört şarkı içinden kendi adıma Debaser’ın öne çıktığını söyleyebilirim. Şarkı içinde vokalleri parlatan tempo değişimleri ve zaman zaman temiz meşe bir odun dayağı kıvamına gelen davulları bu parçayı burada favorim haline getiriyor. Açılış şarkısı Hericide’ın ama melodisi ve Servant to the Void’in ilk dakikasının çoğunu domine eden riflerin de sürekli kafamda dönüp duran diğer pasajlar olarak altını çizmiş olayım.

Belki de grup elemanlarının müzikal zevklerini az çok bildiğimden olacak, CARNAC’ın ilhamları bazen başlarını fazla gösteriyor “The Frail Sight”ta; fakat metalin çok farklı yanlarından gelen bu ilhamları yalnızca birer taban olarak bırakıp toplamda kendi imza sound’larını oluşturmaya çalıştıkları da gözden kaçacak gibi değil. Bu EP’de henüz orada değiller, evet; şarkıların her birinin kendi içinde gerçekten sağlam olduğunu düşünsem de EP baştan sona aynı düzende akmıyor; ama burada kısa bir süre önce kurulup yalnızca bağımsız olarak üretilmiş tek bir kaydı olan bir gruptan bahsettiğimizi unutmamak gerekiyor ve ikinci albüm teaser’ı da direkt olarak devasa bir olgunlaşmaya işaret ediyor zaten. Bu yılın ilerleyen aylarında CARNAC kendine daha net bir yol çizmiş olacak, ve şahsen bunu büyük bir heyecanla bekliyorum.

79/100

Not: EP’yi grubun bandcamp sayfasından ücretsiz olarak dinleyebilir ya da indirebilirsiniz. Hatta Facebook sayfaları da var.

a3456920367_10

Yazıyı/albümü değerlendirmek için:

Average rating 0 / 5. 0

Siteye destek olmak için aşağıdaki düğmeye tıklayıp Patreona göz atabilirsiniz👇
Become a patron at Patreon!

Ertuğrul Bircan Çopur

Doydum ama aç gözlülükten yiyorum.

Bir Yorum Bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.